Platforma de tranzacționare a gazelor naturale din România în Moldova – pe deplin funcțională. Spînu: „Un pas care va crea piață și competiție”
Full Article 2 minutes read

Platforma de tranzacționare a gazelor naturale din România în Moldova – pe deplin funcțională. Spînu: „Un pas care va crea piață și competiție”

Bursa Română de Mărfuri (BRM), cel mai vechi operator privat de piețe centralizate de tranzacționare a mărfurilor din România, a finalizat procedurile care permit funcționarea deplină a platformei de tranzacționare competitivă a gazelor naturale în Republica Moldova. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, acest lucru reprezintă un nou pas în securitatea energetică a țării.  

„Bursa Română de Mărfuri a finalizat procedurile care permit funcționarea deplină a Platformei de tranzacționare a gazelor naturale în Republica Moldova. Este un pas înainte pentru țara noastră, un pas care va crea piață și competiție”, a scris Spînu pe canalul său de Telegram.

Potrivit BRM, acum toți operatorii economici interesați din Republica Moldova să achiziționeze gaze naturale în mod transparent, la un preț de piață, în baza unor proceduri în conformitate cu cele mai bune practici europene în domeniu, prin intermediul Platformei de tranzacționare operată de BRM.

Platforma este pregătită să susțină achiziționarea de gaze naturale pentru rezervele din sezonul de iarnă de care are nevoie Republica Moldova, în contextul în care există capacități de depozitare disponibile pentru stocarea volumelor necesare de gaze naturale în România și în piețele din vecinătatea sa.

„BRM va continua să fie alături de consumatorii din Republica Moldova, dar și de companiile care operează în sistemul energetic național, contribuind la creșterea securității în alimentarea cu energie”, se arată în comunicatul emis de Bursa Română de Mărfuri.

De menționat că Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, pe 7 aprilie, platforma de tranzacționare a gazelor naturale operată de SRL „BRM East Energy”, pentru o perioadă de 3 ani.

Platforma de tranzacționare reprezintă o platformă electronică pusă la dispoziție şi exploatată de un operator al platformei, prin intermediul căreia participanții pot plasa şi accepta, incluzând dreptul de revizuire şi de retragere, oferte pentru achiziționarea/vânzarea gazelor naturale necesare pentru a răspunde fluctuațiilor pe termen scurt ale cererii sau ofertei de gaze naturale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: