Platon susține că are la dispoziție 45 de zile înainte ca să-i fie aduse noi acuzații. Ce înseamnă acest lucru?
Full Article 4 minutes read

Platon susține că are la dispoziție 45 de zile înainte ca să-i fie aduse noi acuzații. Ce înseamnă acest lucru?

Omul de afaceri Veaceslav Platon susține că timp de 45 de zile are dreptul să părăsească Republica Moldova înainte ca să-i fie aduse noi acuzații. Declarații în acest sens au fost făcute de Platon, după ce deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco și Dumitru Alaiba, s-au arătat nemulțumiți de faptul că omul de afaceri a părăsit nestingherit Republica Moldova.

Platon a scris pe pagina sa de Facebook că, potrivit articolului 543 din Codul de procedură penală, o persoană extrădată nu poate fi acuzată pentru infracțiuni anterioare fără consimțământul părții extrădătoare. „În cazul nostru, [este necesară permisiunea] de la Procuratura Generală din Ucraina. După cum se știe, instanța de judecată din Ucraina a stabilit că extrădarea mea este ilegală”, a scris Platon.

El a menționat că, potrivit aceluiași articol, după soluționarea fondului cauzei în baza căreia a fost extrădat, pe o durată de 45 de zile, autoritățile sunt obligate să-i permită ieșirea din Republica Moldova și numai după aceea pot să-i înainteze alte acuzații.

„Cu alte cuvinte, după achitarea mea în dosarul fraudei bancare, ei trebuie să-mi dea posibilitatea să plec și abia apoi să iau orice măsură. Lipsa înțelegerii unor elementele de bază ale jurisprudenței este principala caracteristică a actualilor politicieni zgomotoși din PAS”, a spus Platon.

Fostul judecător CEDO, Stanislav Pavlovschi a declarat pentru NM că după ce instanța l-a achitat pe Platon, „el poate pleca oriunde vrea, dacă nu are interdicție de călătorie în legătură cu alte cazuri”. Pavlovschi a confirmat, de asemenea, că persoana extrădată poate fi atrasă la răspundere doar pentru acele infracțiuni pentru care a fost solicitată extrădarea sa. El a menționat că Platon are dreptate atunci când afirmă că există un articol în Codul de procedură penală, conform căruia o persoană extrădată are 45 de zile la dispoziție pentru a părăsi țara după finalizarea dosarului în care a fost extrădat. Expertul a menționat că, potrivit acestui articol, statul poate aduce noi acuzații împotriva persoanei extrădate numai dacă acesta nu și-a exercitat dreptul de a părăsi această țară în termen de 45 de zile.

Precizăm că pe 18 iulie, omul de afaceri Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova. Avocatul lui Platon, Ion Crețu, a declarat pentru NM că omul de afaceri a zburat la Praga, tranzitând Anglia.

Pe 2 august, Procuratura Anticorupție a solicitat magistraților să emită mandat de arest pe numele lui Veaceslav Platon, cu anunțarea în căutare pentru reținere și executarea măsuri preventive. În dimineața zilei de luni, 2 august, urma să fie examinat dosarul, întors la 30.01.2020 de Curtea de Apel Chișinău la rejudecare, în care Veaceslav Platon este acuzat că în decembrie 2016 ar fi comis coruperea activă a doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială ,,Pantera” care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanțele de judecată. De asemenea, acesta mai este acuzat și de faptul că în 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni la trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor interpuși, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor.

Totuși, judecătorii au decis să nu îl anunțe în căutare pe Platon. Acesta este așteptat să se prezinte la ședința de judecată din 12 august.

***

Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare, în aprilie 2017, în dosarul „furtul miliardului”. Platon era învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat în mai 2020 că dosarul în care era vizat Platon a fost fabricat la comandă politică. Un an mai târziu, Judecătoria Chişinău, la solicitarea procurorilor, l-a achitat pe Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: