„Плохому Додону „ambasadorî” мешают”. Popșoi critică „diplomația” președintelui și îi sugerează să ia exemplu de la Ion Ceban
Full Article 3 minutes read

„Плохому Додону „ambasadorî” мешают”. Popșoi critică „diplomația” președintelui și îi sugerează să ia exemplu de la Ion Ceban

Vicepreședintele parlamentului, deputatul fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, a criticat dur atitudinea președintelui Republicii Moldova față de ambasadorii acreditați la Chișinău. Într-o conferință de presă din 17 februarie, Popșoi a calificat mesajul de săptămâna trecută a șefului statului drept „un atac suburban, ieșit totalmente din cutuma diplomatică”. De asemenea, deputatul PAS a remarcat că mai multe persoane demise pentru acte de corupție au revenit în funcții de conducere. 

„Faptul că ambasadorii ar simpatiza sau ar face jocul cuiva este o insultă gravă la adresa ambasadorilor, or aceștia au și pregătirea necesară și înțelegereaa necesară. Or dacă ei au o atitudine rezervată față de agenda lui Dodon, această opinie este motivată. Ambasadorii, la fel ca și cetățenii Republicii Moldvova, știu agenda de trădare a intereselor naționale pe care o promovează Dodon, agenda Kremlinului. Marea diferență este că ambasadorii prmovează agenda propriilor țări. Iar Dodon, spre deosebire de ei, promovează interesele altei țări, din funcția de președinte”, a mai spus deputatul PAS.

De asemenea, Mihai Popșoi a oferit drept exemplu relațiile bune cu ambasadorii străini ale fostului coleg de partid ale lui Dodon – primarul capitalei, Ion Ceban.

„Vreau să constat o realitate care să fie înțeleasă tranșant: Dodon se plânge că ambasadorii nu îl agrează. Dar priviți, de exemplu, la primarul general al Chișinăului, care se întâlnește aproape zilnic cu ambasadorii, zilele trecute era la București, la un forum investițional. Din câte se pare, abansadorii, inclusiv cei europeni, îl înțeleg și încearcă îl ajute. Poate problema nu e în ambasadori, dar în președintele Dodon?”, a remarcat parlamentarul.

„Vreau să închei cu un gând care va fi pe înțelegerea lui Dodon, care ne-a obișnuit cu un limbaj puțin spus suburban: Dle președinte, плохому Додону „ambasadorî” мешают”, a conchis Popșoi.

Acesta a mai spus că șeful statului ar copia tot ce a realizat în trecut Vladmir Plahotniuc, de la proiecte sociale – la strategia de politică externă.

„Dacă așa înțelege președintele Dodon să scoată Moldova din izolarea în care tot dumnealui a adus-o, ce fel de președinte este acesta? Care fiindu-i țara în izolare internațională, neavând parteneriate credibile cu vecinii, neputând păși acolo, neavând credibilitate în cadrul Uniunii Europene, dumnealui decide să antagonizeze artificial relația cu partenerii europeni, ceea ce ne aduce aminte de strategia lui Plahotniuc”, a declarat Mihai Popșoi.

Totodată, Popșoi a remarcat că mai multe persoane care au fost concediate în timpul guvernării de acum cinci luni, pentru acte de corupție, au revenit în funcție. Acesta a amintit de Boris Golovin, care a revenit în funcția de director al Centrului Național de Asistență Medicală Urgență Prespitalicească și de Anatol Zagorodnîi, care își continuă activitatea în calitate de director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC)

Amintim că, săptămâna trecută, președintele Igor Dodon a declarat că cel puțin trei-patru ambasadori din țările Uniunii Europene, acreditați în Republica Moldova, ar fi dezinformat autoritățile de la Bruxelles și au încercat să blocheze unele proiecte în desfășurare, susținute de UE. Mai mult, diplomații respectivi ar fi „mers pe la diferite instituții și au spus că nu trebuie să dea bani guvernului”. Șeful statului a mai spus că unii dintre ambasadorii acreditați în țara noastră ar promova interesele PAS și PDA.

Vă rugăm să ne susțineți cu un like la pagina de Facebook

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: