Politico: Putin a organizat cea mai anostă paradă de Ziua Victoriei din ultimii ani
Full Article 3 minutes read

Politico: Putin a organizat cea mai anostă paradă de Ziua Victoriei din ultimii ani

Președintele rus Vladimir Putin a ținut marți, în Piața Roșie din Moscova, un discurs monoton care a durat doar 10 minute. În timpul discursului acesta a încercat să justifice din nou declanșată în Ucraina, scrie Euronews.

„Un adevărat război a fost din nou dezlănțuit asupra patriei noastre”, a spus el în discursul ținut în timpul festivităților anuale care marchează victoria Rusiei în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Elitele occidentale vorbesc despre excepționalismul lor, divizând oamenii și provocând conflicte sângeroase, semănând ură, rusofobie și naționalism agresiv, distrugând valorile familiei tradiționale”, a spus Putin.

O paradă anostă

Timp de aproape opt decenii, parada anuală de Ziua Victoriei de la Moscova nu a fost doar un memorial pentru cei 27 de milioane de cetățeni sovietici care au murit luptând împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, ci și o demonstrație a forței Rusiei. Cu toate acestea, în acest an, sărbătorile de 9 mai din întreaga țară au fost anulate sau scurtate. În anii precedenți, o serie de demnitari străini au călătorit la Moscova pentru festivități. De data aceasta însă, doar liderii altor șapte foste republici sovietice au făcut deplasarea – reprezentând Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan, Turkmenistan, Tadjikistan, Belarus și Armenia, notează Politico.

Forțele militare scoase pe străzile Moscovei au fost mai puțin numeroase față de cele din anii precedenți. Experții militari au remarcat că în cadrul paradei, care a durat aproximativ 45 de minute, au fot prezentate aproximativ 50 de vehicule, mai puțin de jumătate față de numărul de vehicule expuse la parada din 2021 (131 de vehicule). De asemenea, a fost expus un singur tanc – un T-34 din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, tradiționalul survol al avioanelor miliare rusești a fost anulat.

O ploaie de rachete asupra Kievului

De cealaltă parte a graniței, o ploaie de rachete rusești a căzut peste noapte asupra Kievului, apărarea aeriană respingând aproximativ 15 rachete. Ucraina a comemorat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial cu o zi înainte, pe 8 mai, aliniindu-se pentru prima dată la Europa de Vest.

Între timp marșul așa-numitului Regiment Nemuritor, în care rușii țin în mână fotografii ale celor dragi care au murit – a fost și ea anulată.

Într-o țară în care sute de mii de tineri luptă în războiul sângeros al lui Putin, discuția despre victime devine mai sensibilă de la o zi la alta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: