Popescu, la Paris: Moldova are nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru lunile de iarnă până în aprilie
Full Article 3 minutes read

Popescu, la Paris: Moldova are nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru lunile de iarnă până în aprilie

Republica Moldova, confruntată cu probleme grave de aprovizionare cu gaz rusesc şi electricitate din Ucraina, are nevoie de 1,1 miliarde de euro suplimentari pentru a acoperi costurile energetice în această iarnă. Declarația a fost făcută, pe 11 noiembrie, de vicepremierul Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova, la Forumul pentru Pace de la Paris, scrie Digi24.ro. Anterior, într-un interviu pentru o publicație străină, premierul Natalia Gavrilița a declarat că Moldova ar putea cere UE €450 mln pentru depășirea crizei energetice.

„Situaţia noastră este foarte, foarte dificilă”, a declarat Nicu Popescu la Forumul pentru Pace de la Paris. „Ţara noastră este ameninţată militar, precum şi pe plan energetic şi economic”, a adăugat el, subliniind că Republica Moldova caută să găsească surse de aprovizionare alternative.

Republica Moldova cunoaşte de mai multe săptămâni dificultăţi de aprovizionare, în condiţiile în care livrările de gaze ruseşti – de care depinde aproape total – s-au redus puternic şi nu mai primeşte electricitate din Ucraina în urma recentelor lovituri ale Rusiei împotriva infrastructurilor.

„Situaţia se va complica şi mai mult în această iarnă, dar vom continua să o gestionăm”, a subliniat Nicu Popescu.

El a precizat că 1,1 miliarde de euro sunt o estimare la data de 11 noiembrie şi acoperă lunile de iarnă până în aprilie. Suma ar putea creşte sau scădea în funcţie de evoluţia situaţiei.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău contează pe noi ajutoare pe care le va cere în cadrul unei noi conferinţe de sprijin ce va avea loc la Paris pe 21 noiembrie. În aprilie şi iulie au avut loc două reuniuni similare ale donatorilor internaţionali, care au permis strângerea a circa 600 milioane de euro. Nicu Popescu a menţionat că această sumă include confirmările de promisiuni de donaţii precedente şi că o parte a acestor fonduri a fost deja afectată pentru asistarea refugiaţilor ucraineni în Republica Moldova. Ministrul moldovean a reamintit că ţara sa a primit în jur de 80.000 de refugiaţi ucraineni.

Amintim că, pe 10 noiembrie, în timpul vizitei oficiale la Chișinău, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat despre un sprijin financiar pentru Republica Moldova în contextul crizei energetice: 100 mln euro în calitate de ajutor financiar nerambursabil, 100 mln euro în calitate de împrumut și  50 mln de euro pentru susținerea cetățenilor vulnerabili.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: