Popescu: Scopul nostru este să convingem Comisia Europeană până la sfârșitul acestui an că suntem gata să începem negocierile
Full Article 3 minutes read

Popescu: Scopul nostru este să convingem Comisia Europeană până la sfârșitul acestui an că suntem gata să începem negocierile

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a declarat într-un interviu pentru NM că scopul autorităților este ca, până la sfârșitul anului 2023, să convingă Comisia Europeană că Moldova este gata să înceapă negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Potrivit lui Popescu, țara noastră trebuie să arate că are progrese și că procesele din justiție încep să se miște – „și ele se mișcă nu doar pe hârtie”. 

Pentru ca Moldova să îndeplinească criteriile de aderare la Uniunea Europeană, trebuie să facem multe „teme pentru acasă”. (…) Noi explicăm Comisiei Europene că există procese pe care le-am finalizat mai mult sau mai puțin. Dar sunt procese care vor continua mult timp și toți știu aceasta. Și Comisia Europeană cunoaște aceasta. Societatea noastră știe că problemele cu justiția în țara noastră, dar și în alte țări, nu se rezolvă într-un an. Dar la această etapă, trebuie să arătăm că Moldova are progrese serioase în rezolvarea acestor probleme”, a spus Popescu, într-un interviu pentru NM.

Ministrul a dat și câteva exemple în acest sens.

„Însuși faptul că aeroportul din Chișinău nu mai este controlat de gruparea „ȘOR”, dar se află din nou sub controlul statului – acesta și este un progres în curățarea Republicii Moldova de influența oligarhică. Faptul că Șor a fost condamnat la 15 ani după atâția ani de frământări legale este un alt element al faptului că procesele în justiție încep să se miște și ele se mișcă nu doar pe hârtie”, a adăugat Popescu.

Întrebat dacă sunt șanse ca după raportul din toamnă al Comisiei Europene, Moldova să poate începe negocierile de aderare, ministrul a răspuns: „Dorința și scopul nostru este ca până la sfârșitul acestui an, Republica Moldova să poată convinge Comisia Europeană de progresul ei, că a implementat majoritatea recomandărilor. Și pe baza acestui progres serios, noi putem și trebuie să obținem deschiderea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană”.

„Luna trecută, în aprilie, noi am scris un raport pentru Comisia Europeană privind nivelul de progres al Republicii Moldova – nu doar pe nouă recomandări, ci în principiu pe 33 de articole de politici publice, care structurează procesul de aderare la UE. Pe baza acestor materiale și pe baza propriei analize, până în octombrie a acestui an Comisia Europeană ar trebui să decidă dacă este pregătită să recomande statelor membre ale UE să înceapă negocierile de aderare cu Moldova. Iar în decembrie, statele membre ale Uniunii Europene vor decide dacă susțin sau nu această recomandare a Comisiei Europene”, a conchis Popescu.

Interviul integral cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu poate fi accesat pe acest link – «Молдове важно не оставаться одной». Интервью NM c Нику Попеску об отношениях с Россией, вступлении в ЕС и о Приднестровье


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: