Postul TV, care difuzează produsele mediatice ale RTR Moldova, ar putea rămâne fără licență de emisie? CA a inițiat verificările
Full Article 2 minutes read

Postul TV, care difuzează produsele mediatice ale RTR Moldova, ar putea rămâne fără licență de emisie? CA a inițiat verificările

Consiliul Audiovizualului (CA) a decis să inițieze un control în privința postului Cinema 1, după ce s-a aflat că acesta retransmite conținut local de la postul de televiziune cu licența de emisie suspendată, RTR-Moldova. 

O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței din 23 decembrie, la propunerea membrului CA, Orest Dabija. El a sugerat ca Cinema 1 să fie monitorizat pentru a verifica dacă conținutul difuzat de postul TV coincide cu grila aprobată anterior.

Drept motiv pentru inițierea verificărilor, Dabija a invocat retransmiterea conținutului local de la postul de televiziune cu licența de emisie suspendată, RTR-Moldova.

Anterior, directorul general RTR-Moldova Evghenii Sergheev a explicat pentru NM că programul de știri „Vesti-Moldova”, show-ul matinal și cel culinar erau difuzate și înainte pe postul Cinema 1. Acesta susține că prin difuzarea pe Cinema 1 nu se încalcă nicio lege și nici măcar nu este modificată grila de emisie.

Amintim că pe 16 decembrie 2022, CSE a dispus suspendarea licenței  de emisie a șase posturi de televiziune (Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV) pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”. Argumentele invocate întru justificarea acestei decizii sunt: (1) câteva persoane fizice și/sau juridice supuse sancțiunilor internaționale exercită controlul asupra posturilor TV supuse restricției (2) Consiliul Audiovizualului (CA) a monitorizat și a sancționat posturile TV pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina.

Opt instituții mass-media și organizații ale societății civile au semnat declarații prin care cer lămuriri de la CSE.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, consideră că Guvernul și Consiliul Audiovizualului trebuiau să ofere detalii și o argumentare explicită privind decizia de suspendare.

Cinema 1 a fost lansat la începutul anului trecut. Postul TV este controlat de casa de vânzări Nova TV (RTR Moldova la fel vinde publicitatea prin Nova TV) și difuzează conținutul posturilor TV rusești CTC și „Домашний”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: