Pre-Vetting: 5 judecători din 28 au fost promovați. Litvinenco: „Știam că situația în justiție este una gravă”
Full Article 2 minutes read

Pre-Vetting: 5 judecători din 28 au fost promovați. Litvinenco: „Știam că situația în justiție este una gravă”

Ministrul Justiției a anunțat că pe 7 februarie Comisia de prevetting a finalizat evaluarea tuturor judecătorilor care au candidat ca membri în CSM. În total, doar 5 judecători din 28 au promovat concursul.

Astfel, rata de promovabilitate în acest concurs este de circa 18%, iar de nepromovare – 82%.

„Știu că există rezerve față de acest exercițiu, atât din interiorul sistemului, cât și din afara lui. Dar acest lucru este firesc și semn că lumea nu este indiferentă față de procesele din justiție”, a scris Litvinenco pe facebook.

Totuși, ministrul susține că și cu toate aceste rezerve, putem trage anumite concluzii.

„1) Deși știam că situația în justiție este una gravă, acum avem întregul tablou și dimensiunile practice a acestei probleme.

2) Exercițiul de evaluare trebuie continuat. Cu o viteză mai mare, dar fără a reduce din calitate. Pentru aceasta, trebuie întreprinse acele acțiuni care să ne permită să ne mișcăm mai repede – mai multe comisii, secretariate cu mai mult personal, resurse mai multe etc.

3) Nu există o altă soluție de a curăța sectorul, decât avansarea evaluării externe extraordinare. Avem și responsabilități care recurg din statutul nostru de candidat la UE, dar pentru ca cetățenii să aibă cu adevărat încredere în Justiție, este nevoie de selecție riguroasă și calitativă a candidaților. Vom continua pe acest drum, fiindcă este singurul care va duce la curățarea Justiției”, a adăugat el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: