Pregătiri intense pentru expoziția „Fabricat în Moldova”. Peste 300 de agenți economici își vor prezenta produsele
Full Article 4 minutes read

Pregătiri intense pentru expoziția „Fabricat în Moldova”. Peste 300 de agenți economici își vor prezenta produsele

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a lansat, în cadrul unei conferințe de presă, cea de-a XX-a ediție a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”. Astfel, antreprenorii autohtoni sunt invitați să participe la cea mai așteptată expoziție națională, care se va desfășura în perioada 1-5 februarie 2023, la CIE „Moldexpo”. Menționăm că News Maker este partener media al evenimentului. 

Președintele CCI, Sergiu Harea, anunță că după o pauză de doi ani, cauzată de pandemia de Covid- 19, expoziția națională „Fabricat în Moldova” revine în forță cu ediția jubiliară. Sloganul acestei ediții „Fabricat în Moldova- Fabricat petru Tine!”.

”Ediția din 2023 se așteaptă a fi una de amploare, datorită solicitărilor antreprenorilor autohtoni de a-și promova produsele și serviciile pe piața națională, dar și ale consumatorilor moldoveni de a putea procura produse calitative, la preț accesibil. În acest context, menționez că la ediția curentă prioritate la eveniment vor avea companiile din domeniul agroindustrial. Pentru promovarea acestor companii, vom organiza, pentru prima dată, un Forum în domeniul vinificației, la care vor participa reprezentanți din România, Italia, Spania, Belgia, Egipt, Polonia, Turcia, etc, interesați de vinurile Moldovei”, a  declarat Sergiu Harea.

Expoziția se va desfășura pe o suprafață de 2 800 m2 și se preconizează participarea a peste 300 de agenți economici din toate raioanele republicii.

În cadrul ediției curente a expoziției, vizitatorii vor putea întâlni circa 40 de companii participante noi, aici vorbim atât de producători din domeniul textil, industrial, alimentar, dar și prestatori de servicii. Standurile acestora le ve-ți găsi în cele 2 pavilioane expoziționale.

Expoziţia va fi amplasată sectorial și în dependență de profilul de activitate, în pavilionul central și pavilioanele 2, după cum urmează:

Pavilionul Central: Vor fi expuse întreprinderi din sectorul agroindustrial, agricol, produse alimentare și băuturi, expoziții colective ale raioanelor republicii printre care: Hîncești, Leova, Nisporeni, Călărași, Criuleni, Ungheni, Anenii Noi, Râșcani, Ialoveni, Cimișlia, Florești, Fălești, Edineț, UTA Găgăuzia și altele.

Pavilionul Nr.2: Vor fi expuse întreprinderi industriale, textile și mobilă, precum și alte bunuri de larg consum. Aici vor fi concentrate companii care reprezintă brandul „Din Inimă”, aceștia fiind cei mai buni producători de textile, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte fabricate în Moldova.

Vor fi expuse instituțiile publice prestatoare de servicii precum: ANOFM, AGEPI, CNAS, ODA, AIPA, Agenția de investiții, organizații non-guvernamentale, meșterii populari etc.

Ceremonia oficială de inaugurare a expoziției va avea loc pe data de 1 februarie 2023, la ora 10.00, în incinta Pavilionului Nr. 2 al CIE „Moldexpo”. Expoziția se va desfășura în perioada 1-5 februarie 2023, între orele 10:00- 18.00.

Secretarul de stat la Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a menționat că acest eveniment este binevenit pentru dezvoltarea comerțului din Republica Moldova.

„Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Ministerului Agriculturii, va susține în continuare, atât producătorul autohton, vorbim aici de producătorii din domeniu, cât și evenimentele care promovează antreprenorii din țara noastră. Pentru noi este foarte important ca acei producători care s-au lansat în agricultură, industrie alimentară, în export cu produse agroalimentare, să obțină rezultate. Expoziția națională „Fabricat în Moldova” este un eveniment destul de bun. Moldova poate produce mult, gustos și calitativ, dar e o problemă când nu putem comercializa, această latură trebuie dezvoltată. Guvernul va continua să susțină sectorul real al economiei. Noi vom continua să subvenționăm investitțiile producătorilor agricoli, vom subvenționa în continuare participările la diferite evenimente de promovare a producției autohtone, vom pune un accent sporit pe industria alimentară. Vă îndemn să promovăm împreună producatorul autohton”, a precizat Vasile Șarban.

Totodată, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) informează că va rambusa 50% din cheltuielile pentru amenajarea spațiului expozițional.

„ODA salută, încurajează și susține Expoziția națională „Fabricat în Moldova”. Parteneriatul dintre ODA și CCI nu începe astăzi, am fost alături și la edițiile anterioare, oferind instumentul de subvenționare pentru IMM. Venim și acum cu același suport- rambursarea IMM-urilor care vor participa la expoziție. Este vorba despre 100% taxa de participare, care nu trebuie sa depasescă suma de 3000 lei fără TVA și mai venim cu rambursarea a 50% din cheltuielile pentru amenajarea spațiului expozițional, aici suma nu trebuie să depășească 5000 lei”, a menționat șefa Direcției cooperare internațională în cadrul ODA, Rodica Crudu.

,,Fabricat în Moldova” este evenimentul de augur cu care debutează programul fiecărui an expozițional în Republica Moldova. Scopul principal al expoziției este de a  susține producătorii autohtoni, promova produsele competitive pe piața internă și externă, atrage investiții, intensifica dialogul public-privat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: