Premierul Netanyahu cedează în fața protestelor care au scos în stradă sute de mii de oameni. Reforma justiției din Israel, pusă pe pauză
Full Article 2 minutes read

Premierul Netanyahu cedează în fața protestelor care au scos în stradă sute de mii de oameni. Reforma justiției din Israel, pusă pe pauză

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că va fi amânat votul asupra proiectului de lege privind reforma justiției, care a provocat proteste în țară. Proiectul a fost amânat până la sesiunea de vară a parlamentului. 

„Când există oportunitatea de a evita războiul civil prin dialog, iau o pauză pentru dialog”, a spus premierul israelian, scrie Dojdi.

De menționat că în Israel protestele au avut loc timp 12 săptămâni. Manifestanții au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea privind viitoarea reformă judiciară. Aceștia o consideră antidemocratică. Potrivit organizatorilor manifestațiilor, pe 25 martie au ieșit în stradă peste 600 de mii de protestatari.

Ministrul israelian al Apărării a propus suspendarea procesului de reformă. El a numit situația actuală din țară o amenințare la adresa securității. Premierul Benjamin Netanyahu l-a demis duminică pe ministrul Apărării. Ulterior, consulul general al Israelului la New York a anunţat că demisionează în semn de protest faţă de demiterea de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ministrului Apărării Yoav Gallant.

Reforma justiției, propusă de guvernul lui Benjamin Netanyahu, presupune că majoritatea parlamentară va determina alegerea judecătorilor Curții Supreme, iar însăși instanța își va pierde posibilitatea de a anula deciziile guvernamentale. Parlamentul urma să supună reforma la vot săptămâna aceasta. Manifestanții cred că adoptarea va însemna pierderea independenței instanțelor.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, ales în decembrie anul trecut, declara anterior că obiectivul protestatarilor este de a-l înlătura de la putere. Unii dintre manifestanți susțin într-adevăr demisia lui Netanyahu. El a preluat funcția de premier pentru a 6-a oară. În acest moment, împotriva lui Netanyahu au fost deschise 3 dosare penale de corupție. El își neagă vinovăția. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: