Presa online, în vizorul guvernării. PAS ia în considerare crearea unei noi instituții care să monitorizeze internetul
Full Article 3 minutes read

Presa online, în vizorul guvernării. PAS ia în considerare crearea unei noi instituții care să monitorizeze internetul

Partidul de guvernare ia în considerare înființarea unei noi instituții, care să monitorizeze conținutul publicat de presa online din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului Igor Grosu, în cadrul ediției din 31 ianuarie a emisiunii „Rezoomat” de la realitatea.md. 

Igor Grosu a menționat că cele 6 televiziuni ale căror licență de emisie a fost suspendată pe perioada stării de urgență continuă să activeze, însă în mediul online. Partidul de guvernare ia în calcul crearea unor mecanisme de monitorizare a conținutului publicat pe internet de redacțiile de presă.

Aceste televiziuni au două păcate mari: țin de un bandit și transmit propaganda din est. Propagandă locală, dar și de la Kremlin. Noi nu putem să trecem peste aceste păcate. Acum cu online-ul: ele încearcă să facă, noi urmărim. Mari succese nu înregistrează ele acolo… Dar monitorizarea spațiului online este un subiect omniprezent în toate țările. În UE, vă aduc aminte, Comisia Europeană a solicitat oficial TikTokului să se conformeze directivei UE privind conținutul pe care îl plasează”, a menționat speakerul Legislativului.

Întrebat care este instituția care va reglementa presa online, Grosu a răspuns: „Noi încă nu avem o decizie finală, pentru că CA (Consiliul Audiovizualului) monitorizează TV-ul. Ei zic că nu au suficiente capacități pentru a monitoriza și spațiul virtual. Discuția este cam aici – fie apare o nouă instituție care să monitorizeze, fie capacităm CA, deși ei nu prea sunt fericiți. (…) Ne uităm și la experiența țărilor Baltice, și la colegii din România, toți învățăm unii de la alții”.

***

Amintim că, pe 16 decembrie 2022, CSE a dispus suspendarea licenței  de emisie a șase posturi de televiziune (Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV) pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”. Argumentele invocate întru justificarea acestei decizii sunt: (1) câteva persoane fizice și/sau juridice supuse sancțiunilor internaționale exercită controlul asupra posturilor TV supuse restricției (2) Consiliul Audiovizualului (CA) a monitorizat și a sancționat posturile TV pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina.

Opt instituții mass-media și organizații ale societății civile au semnat declarații prin care cer lămuriri de la CSE.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, menționa atunci că Guvernul și Consiliul Audiovizualului trebuiau să ofere detalii și o argumentare explicită privind decizia de suspendare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: