Presa: Turcia blochează lansarea procesului de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO
Full Article 2 minutes read

Presa: Turcia blochează lansarea procesului de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO

Turcia a blocat lansarea negocierilor de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO, transmite agenţia de presă DPA, care citează surse apropiate dosarului.  Conform surselor DPA, Consiliul Nord-Atlantic, care guvernează NATO, nu a putut începe miercuri procesul de aderare, aşa cum era planificat.  

Miercuri, Suedia şi Finlanda şi-au depus oficial cererile de aderare la NATO, transmite Mediafax.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat la rândul său că ţara sa nu poate accepta o extindere ce ar compromite securitatea Alianţei. Erdogan a spus din nou, miercuri, că delegațiile suedeze și finlandeze nu ar trebui să vină în Turcia pentru a o convinge să susțină aderarea lor la alianță.

Erdogan a amintit că Ankara consideră că Suedia şi Finlanda susţin terorismul, reproşându-le celor două ţări nordice că adăpostesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificat ca organizaţie teroristă de Ankara, precum şi de SUA şi UE.

Între timp, președintele american Joe Biden spune că Statele Unite vor colabora cu Finlanda și Suedia în cazul oricărei „agresiuni” din exterior care ar putea amenința securitatea națională în timp ce calitatea lor de membru la NATO este în curs de revizuire.

Președintele SUA și-a reiterat sprijinul pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO, spunând că aceasta va „întări și mai mult cooperarea în domeniul apărării” și va aduce beneficii întregii alianțe.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: