Președintele Bulgariei vrea mai multe ore de limbă bulgară și profesii de perspectivă la Universitatea din Taraclia. Cum îi răspunde Maia Sandu
Full Article 3 minutes read

Președintele Bulgariei vrea mai multe ore de limbă bulgară și profesii de perspectivă la Universitatea din Taraclia. Cum îi răspunde Maia Sandu

Președintele Bulgariei Rumen Radev vrea ca în Republica Moldova să crească numărul orelor de limba bulgară, iar la Universitatea din Taraclia să se predea mai multe profesii cu perspectivă. Solicitările au fost formulate pe 27 octombrie într-o conferință de presă comună, la Chișinău, susținută împreună cu șefa statului Maia Sandu. 

„Elementul important pentru relațiile noastre bilaterale este comunitatea bulgară în Republica Moldova. Noi ne bazăm pe suportul Moldovei și personal,  al Maiei Sandu pentru a mări volumul de ore pentru limba bulgară. Reieșind din discuțiile noastre vom găsi o soluție potrivită pentru statutul Universității din Taraclia, în calitate de centru cultural educațional a comunității bulgare – un element important pentru îmbunătățirea relațiilor și prieteniei între țările și popoarele noastre. Bulgaria oferă sprijin financiar și metodologic Universității și noi vrem că universitate să se predea profesii cu perspectivă”, a menționat Rumen Radev.

La rândul său, șefa statului a venit cu un răspuns. Ea a declarat că intențiile autorităților Republicii Moldova este să crească standardele pentru învățământul superior, iar toate acțiunile care se întreprind în țară se fac pentru toți cetățenii, indiferent de limba vorbită.

Atunci când eram cu echipa la Ministerul Educației, noi am fost cei care am optat pentru creșterea numărului de ore în școală a limbii bulgare și știm că această măsură a avut efecte. Cât ține de instituțiile de învățământ superior, inclusiv, instituția din Taraclia, noi ne dorim să creștem standardele pentru învățământul superior, pentru că doar așa tinerii învață la aceste instituții vor putea să fie competitivi și să se descurce în această lume care devine tot mai complicată. Suntem gata și sprijinim proiectele culturale și toate celelalte care le facem – combaterea corupției, reforma justiției, crearea oportunităților economice de dezvoltare, însăși procesul de integrare UE toate aceste lucruri se fac pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent în ce limbă vorbesc și în care parte a țării trăiesc”, a remarcat Maia Sandu.

***
Amintim că pe 7 iulie curent, cei doi șefi de stat au avut și o conversație despre statutul Universității de Stat din Taraclia „Grigorie Țambalac”. Convorbirea a avut loc la inițiativa președintelui bulgar, după ce reprezentanți ai diferitelor structuri ale regiunii Taraclia și ai organizațiilor publice și culturale bulgare și-au exprimat îngrijorările legate de propunerea de fuziune a Universității de Stat Taraclia cu Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău.

De precizat că Guvernul a decis să mențină independența Universității din Taraclia și nu a fost inclusă în versiunea finală a proiectului de reorganizare a universităților, pe care Cabinetul de Miniștri l-a aprobat în ședința din 13 iulie.

Detalii despre reforma instituțiilor universitare găsiți AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: