Președintele Bursei Române de Mărfuri: Moldova se va integra efectiv în piața unică europeana de energie
Full Article 2 minutes read

Președintele Bursei Române de Mărfuri: Moldova se va integra efectiv în piața unică europeana de energie

Bursa Română de Mărfuri (BRM) salută decizia Autorității Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a-i acorda licență pentru operarea unei piețe centralizare pentru tranzacționarea gazelor naturale în Moldova. Președintele BRM Gabriel Purice afirmă că procesul de pregătire tehnică a început deja și dă asigurări că BRM va oferi soluții concrete și rapide tuturor consumatorilor industriali și casnici.

„Suntem pregătiți să începem activitatea de tranzacționare în cel mai scurt timp și am demarat deja procesul de pregătire tehnică pentru operaționalizarea platformelor bursiere. Piața din R. Moldova este la început, dar am toată încrederea că modernizarea acesteia se va întâmpla într-un ritm accelerat”, a spus Gabriel Purice, președinte al BRM.

Potrivit lui Purice, BRM își dorește să ajute Republica Moldova să valorifice accesul la piața europeană prin identificarea celor mai eficiente alternative pentru livrările de gaze naturale, inclusiv la stocarea rezervelor strategice pe teritoriul României.

„Solicitările și demersurile justificate ale autorităților din Republica Moldova de a-și crește securitatea energetică vor avea prioritate în activitățile noastre. Vom fi alături de consumatorii din Republica Moldova, dar și de companiile care operează în piață ori vor dori să contribuie la diversificarea pieței (…) În acest fel, Republica Moldova se va integra efectiv în piața unică europeana de energie, întărind încrederea in piața locala și puterea sa de negociere în folosul consumatorilor”, este asigurarea dată de Gabriel Purice.

Bursa Română de Mărfuri (BRM) reprezintă o societate cu capital privat, înființată în anul 1992, care operează de aproape 30 de ani piețele centralizate de tranzacționare a mărfurilor în România.

Începând cu 2014, BRM operează cu succes cea mai importantă piață de tranzacționare a gazelor naturale din România, înregistrând cele mai mari volume de gaze natural.

Volumul de gaze naturale tranzacționat acoperă peste 60% din consumul național de gaze naturale al României. Începând cu anul 2022, BRM a obținut licența de operare a pieței de energie electrică.

Amintim că Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, astăzi – în ședință publică, platforma de tranzacționare a gazelor naturale operată de SRL „BRM East Energy”, pentru o perioadă de 3 ani.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: