Președintele CSM îi cere premierului „să asigure” prezența lui Nagacevschi la ședințe
Full Article 3 minutes read

Președintele CSM îi cere premierului „să asigure” prezența lui Nagacevschi la ședințe

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, se va adresa cu o solicitare premierului Ion Chicu pentru ca acesta „să asigure prezența ministrului Justiției la ședințele CSM”. De asemenea, acesta a solicitat Zinaidei Grecianîi să desemneze noii membri ai consiliului. Mai mult, Musteață a refuzat invitația lui Fadei Nagacevschi de a se prezenta la Ministerul Justiței. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 6 decembrie. 

„Problema nu e în sistemul judecătoresc, ci în puterea executivă şi cea legislativă. De aceea, fac apel către preşedintele parlamentului să desemneze noi membri CSM, să fie aleși în parlament şi către premierul Ion Chicu să asigure prezența ministrului Justiţiei la ședințele plenului CSM. Menționez că Consiliul activează şi nu este nicio hotărâre de judecată care ar anula vreo hotărâre emisă de CSM după adunarea din 27 septembrie sau care ar suspenda activitatea CSM”, a declarat Dorel Musteață.

De asemenea, acesta a spus că nu există nici o cerere cu privire la demisia judecătorului Oleg Sterniolă. Asta deși, anterior, ex-ministrul Justiției, Olesea Stamate, îl acuza pe Nagacevschi că boicotează ședințele Consiliului Suprem al Magistraturii pentru a evita arestarea lui Sternioală.

În cadrul conferinței de presă, Musteață a spus că membrii CSM nu vor da curs invitației ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, la o discuție cu privire la problemele actuale ale puterii judecătorești. „Consiliul Superior al Magistraturii mulțumește pentru invitație, însă ținând cont de principiul separării puterilor în stat, considerăm că în cazul dat ar crea dubii privind ingerința în sistemul judecătoresc”.

La sfârșitul conferinței de presă, Musteață le-a cerut tuturor judecătorilor CSM „să vină la ședința plenară din 10 decembrie și să discute acolo problemele din justiție”.

Amintim că membrii Consiliului Superior al Magistraturii au fost revocați din funcție la 27 septembrie de către Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, organizată la inițiativa a 87 de magistrați, în urma unei hotărâri emise de Curtea de Apel Chișinău.

Membrii CSM nu recunosc însă deciziile luate la Adunarea generală a judecătorilor. În această perioadă, membrii CSM s-au întrunit în continuare în ședință, adoptând mai multe hotărâri, care însă ulterior au fost contestate în instanță pentru că CSM-ul nu ar fi funcțional.

Săptămâna trecută, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a făcut un apel către instituțiile din Republica Moldova să conclucreze pentru a asigura independența și integritatea sistemului judiciar.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: