Preşedintele Turciei, invitat de Maia Sandu să efectueze o vizită în Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

Preşedintele Turciei, invitat de Maia Sandu să efectueze o vizită în Republica Moldova

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este invitat de șefa statului Maia Sandu să viziteze Republica Moldova pentru a participa la cea de-a doua ședințe a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt. O declarație în acest sens a fost făcută pe 7 decembrie de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu, care efectuează o vizită în Turcia. 

În cadrul unor declarații de presă alături de ministrul turc al afacerilor externe Mevlüt Çavușoğlu, Nicu Popescu a anunțat că a transmis invitația șefului statului Maia Sandu adresată președintelui Turciei de a vizita Republica Moldova.

„Am reiterat în cadrul discuției de astăzi invitația președintei doamna Maia Sandu adresată președintelui Erdogan de a vizita țara noastră pentru participarea la cea de-a doua ședință a Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt”, a comunicat Popescu.

La fel, Popescu a menționat că a discutat cu ministrul turc despre relațiile bilaterale, perspectivele de cooperare în diverse domenii, dar și despre reducerea impactului războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și asupra regiunii.

„Republica Moldova este foarte afectată de acest război. Acest război are un impact dramatic asupra țării noastre, afectează securitatea statului nostru, generează și agravează o criză energetică de amploare”, a comunicat Popescu, în cadrul declarațiilor de presă alături de ministrul turc.

Popescu a menționat și despre deconectările energiei electrice din ultima perioadă în Republica Moldova.

„Am avut deconectări masive de electricitate cu două ocazii, practic toată țara a fost lipsită de electricitate pentru mai multe ore. (…) Atunci când vorbim de electricitate, deseori vorbim și de lipsă de căldură, apă și alte probleme care se fac resimțite de fiecare cetățean al Republici Moldova. (…) Tot în ultimele săptămâni, spațiul nostru aerian a fost survolat ilegal de către rachete rusești”, a precizat ministrul.

În acest context dramatic, a adăugat Popescu, Turcia joacă un rol important în procesul de negocieri regionale, dar și pentru găsirea soluțiilor pașnice pentru a opri acest război.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: