Preţul gazelor naturale în Europa a crescut cu 24%, după ce Rusia a oprit livrările în Polonia şi Bulgaria
Full Article 2 minutes read

Preţul gazelor naturale în Europa a crescut cu 24%, după ce Rusia a oprit livrările în Polonia şi Bulgaria

Preţurile de referinţă la gazele naturale în Europa au crescut miercuri, după ce Rusia a oprit livrările în Polonia şi Bulgaria, transmite Bloomberg, citat de Europa Liberă România.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze au urcat cu 24%, până la 127,50 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat nivel de la 1 aprilie.

Decizia Moscovei de a opri livrările de gaze în Polonia şi Bulgaria indică folosirea energiei ca armă, în contextul extinderii conflictului dincolo de graniţele Ucrainei, subliniază Bloomberg.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase” să plătească gazul în ruble ruseşti.

Într-un comunicat de miercuri, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a condamnat Rusia pentru că a încercat să „şantajeze” Europa. În plus, von der Leyen a calificat decizia Gazprom drept „nejustificată şi inacceptabilă”, şi a dat asigurări că Uniunea Europeană a elaborat planuri de urgenţă pentru astfel de scenarii şi colaborează cu statele membre şi alţi parteneri internaţionali să asigure fluxuri alternative, precum şi securitatea aprovizionării cu energie.

Kremlinul a respins acuzaţia. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că „Rusia este un furnizor de energie de încredere şi nu se angajează în şantaj”

El a refuzat să spună câte ţări au acceptat să treacă la sistemul de plată a livrărilor de gaze naturale în ruble, în conformitate cu un decret emis în luna martie de preşedintele rus Vladimir Putin.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: