Prețul la energia electrică ar putea trece de 3 lei. Spînu: „Acesta este un caz optimist”
Full Article 2 minutes read

Prețul la energia electrică ar putea trece de 3 lei. Spînu: „Acesta este un caz optimist”

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a spus că prețul la energia electrică pentru consumatori ar putea trece, în cel mai optimist caz, de trei lei. Potrivit lui, scumpirea se datorează faptului că în țările din regiune se achită un tarif de trei sau patru ori mai mare decât în Republica Moldova.

„Pe situația gazelor toată lumea știe, este adevărat că următorul interes major va fi prețul la energia electrică. Contractele de livrare ale energiei electrice care sunt încheiate, la moment, expiră la sfârșitul lunii martie. Practic anumite licitații deja au început. Dacă ne uităm care este prețul la vecini la energia electrică, el este mult mai mare decât avem noi acum din contractele cu centrala de la Cuciurgan”, a declarat Spînu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

El a mai spus că se discută cu operatorii de pe această piață „ca să nu permitem o creștere galopantă a tarifelor la energia electrică”.

„O decizie finală trebuie luată în următoarele zile sau cel puțin până la sfârșitul săptămânii viitoare”, a anunțat el.

Ministrul a mai spus că de la 2,78 s-ar putea să sărim peste 3 lei. „Acesta este un caz optimist. Prețurile din regiune sunt, pe alocuri, de 4-5 ori mai mult decât avem noi acum”, a conchis ministrul.

De menționat că în ianuarie, Premier Energy a depus o cerere la ANRE prin care a solicitat o majorare a tarifului la energia electrică de la 1,51 lei la 2,78 lei. În același timp, FEE Nord a solicitat o creștere a tarifului cu 50%.

Mai târziu, ANRE a venit cu propriile calcule, propuse spre consultări publice. Astfel, pentru Premier Energy ANRE a propus o majorare până la 1,92 lei, față de 2,79 lei cât a solicitat furnizorul. În prezent, tariful pentru populație este de 1,51 lei/kWh. În cazul FEE Nord, ANRE a propus un tarif de 2,25 lei.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: