Prețul la gazele naturale rămâne neschimbat în aprilie și mai. Cum va fi în iunie
Full Article 2 minutes read

Prețul la gazele naturale rămâne neschimbat în aprilie și mai. Cum va fi în iunie

Tariful la gazele naturale va rămâne neschimbat în lunile aprilie și mai. Cu asigurări în acest sens a venit pe 20 aprilie vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. El a adăugat că deja în iunie se va lua decizia de ajustare a tarifului. Declarațiile oficialului moldovean sunt în contextul în care partea rusească nu răspunde Moldovei pentru a prelungi contractul de livrare a gazelor, dar și de a extinde perioada de audit a datoriilor care urma să fie făcut până la 1 mai. 

„Referitor la tarif, nu se planifică creșterea acestuia pentru consumul din lunile aprilie și mai. Începând cu luna iunie, vom lua decizia în funcția de prețul de achiziție a gazului”, a declarat Spînu.

Tot el a menționat că pe piețele internaționale prețul la gaz „încet-încet este în scădere”.

„Avem o situație fără precedent, în același timp, când prețul de achiziție a gazului pe timp de vară este mai mare decât pe timp de iarnă. Această situație fără precedent este în toată Europa și este cred că pentru prima dată când avem o astfel de stare a lucrurilor”, a conchis vicepremierul.

Amintim că în luna aprilie, Republica Moldova achită pentru gazul rusesc 1.193 de dolari SUA pentru o mie de m3.

De menționat că tot pe 20 aprilie, Spînu a declarat că cel puțin șapte companii sunt disponibile să livreze gaze naturale Republicii Moldova. Aceasta în contextul în care țara noastră nu are un răspuns de la Gazprom pentru extinderea perioadei la care să fie efectuat auditul datoriilor care urma să fie făcut până la 1 mai, dar și privind posibilitatea de a prelungi contractul de livrare a gazelor.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: