Prețuri mai mici la carburanți. Cât costă un litru de benzină și de motorină
Full Article 2 minutes read

Prețuri mai mici la carburanți. Cât costă un litru de benzină și de motorină

Mai multe stații PECO au afișat, vineri, 20 martie, prețuri mai mici la carburanți. Un litru de motorină și de benzină costă în medie cu 60, și respectiv, 70 de bani mai puțin, iar gazul lichefiat s-a ieftinit cu circa 20 de bani.

Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 este de 16,72 lei, comparativ cu 17,42 lei, acum o zi. Un litru de motorină costă 14,72 lei, comparativ cu 15,32 lei. Gazul lichefiat costă 9,97 lei, în comparație cu 10,15 lei.

Acum mai bine de o săptămână, carburanții s-au ieftinit cu 30-40 de bani.

Din 2016, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică stabilea o dată la două săptămâni prețurile plafon la benzină și motorină, însă, în martie 2019, Agenția a aprobat o metodologie nouă. Conform acesteia, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Ca urmare a unor majorări a prețurilor la carburanți în luna ianuarie, autoritățile au anunțat că se va reveni la stabilirea de către ANRE a prețurilor plafon. După acest anunț, au urmat mai câteva ieftiniri.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: