Prim-ministra, îngrijorată de anunțul lui Putin privind mobilizarea în Rusia: „Ar putea duce la escaladarea războiului”
Full Article 3 minutes read

Prim-ministra, îngrijorată de anunțul lui Putin privind mobilizarea în Rusia: „Ar putea duce la escaladarea războiului”

Chișinăul se arată îngrijorat de mobilizarea parțială în Rusia, anunțată de președintele rus, Vladimir Putin, acum două zile. Prim-ministra Natalia Gavrilița susțină că atragerea unui număr de circa 300 de mii de soldați ruși pe câmpul de luptă din Ucraina ar putea duce la escaladarea războiului – lucru pe care Moldova nu și-l dorește. Mai mult, premierul Republicii Moldova a „condamnat ferm” declarațiile lui Putin, care a amenințat pe 21 septembrie, din nou, cu folosirea armelor nucleare în Ucraina.

„Ne îngrijorează mobilizarea din Rusia. Este vorba despre un număr semnificativ de oameni care s-ar putea implica în războiul din Ucraina și aceasta ar putea duce la escaladarea războiului, un lucru pe care noi nu ni-l dorim. Mereu am pledat pentru pacea în regiune. Vedem consecințele absolut dezastruoase a acestui război injust a Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat premierul.

Natalia Gavrilița a comentat pentru presă și declarațiile lui Putin din 21 septembrie, când a amenințat, din nou, Ucraina, cu arme nucleare. Premierul țării a condamnat cu vehemență declarațiile liderului de la Kremlin și a îndemnat oamenii „la calm”.

„Îndemnul meu este la calm. Este o amenințare pe care din nou o condamn foarte ferm. Asemenea lucruri sunt ieșite din comun și nu se supun regulilor dreptului internațional. Noi vrem pace, vrem ca acest război să se termine, pentru că duce la consecințe foarte grave nu doar în termeni de vieți umane în Ucraina, dar vedem și consecințele asupra Republicii Moldova”, a mai declarat șefa Guvernului.

Prim-ministra a condamnat, totodată, „referendumurile privind aderarea la Rusia”, care au început astăzi în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și în teritoriile ocupate din regiunile Zaporojie și Herson din Ucraina. Șefa Executivului de la Chișinău a reiterat, în context, susținerea Republicii Moldova pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Amintim că acum două zile, liderul de la Kremlin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, fiind vorba despre aproximativ 300 de mii de rezerviști. Vladimir Putin a menționat că mobilizarea vizează doar persoanele care au pregătire militară.

Intenția lui Putin de a mobiliza sute de mii de ruși în războiul pe care îl duce în Ucraina a fost dur criticată de țările UE și SUA. Între timp, autoritățile de la Chișinău și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă schimbare a evoluțiilor de pe câmpul de luptă, care ar duce la escaladarea conflictului.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că în contextul acestei mobilizări, Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru un nou val de refugiați. Șeful Legislativului a dat însă asigurări că deocamdată nu există un pericol eminent asupra securității Republicii Moldova.

Într-o reacție pentru NM, președinta țării a declarat că subiectul va fi discutat la Consiliul Suprem de Securitate (CSS), unde vor fi analizate eventualele riscuri.

Amintim, în context, că președinta Maia Sandu a convocat pentru sâmbătă, 24 septembrie, ședința Consiliului Suprem de Securitate. Prioritar pe agenda discuțiilor este subiectul  securității regionale în contextul războiului din Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: