Prima Casă: Guvernul scoate 42 mln de lei din fondul de rezervă pentru beneficiari
Full Article 3 minutes read

Prima Casă: Guvernul scoate 42 mln de lei din fondul de rezervă pentru beneficiari

De la 1 iulie, dobânzile ipotecare au crescut de 1,5 ori în Moldova, inclusiv cele din cadrul programului de stat ipotecar preferențial „Prima Casă”. Până la revizuirea ratei maxime a dobânzii, Guvernul oferă compensații persoanelor care au statut de beneficiar în cadrul programului „Prima Casă”. Respectiv, lunar pentru acoperirea necesității de compensare a beneficiarilor, vor fi alocate 7 milioane de lei. 

Astfel, Guvernul va aloca din fondul de rezervă 42 milioane lei în acest sens. Potrivit hotărârii de guvern, până la revizuirea ratei maxime a dobânzii în cadrul Programului de stat, de credite ipotecare garantate parțial de stat beneficiază peste 7700 persoane.

Respectiv, lunar pentru acoperirea necesității de compensare a beneficiarilor, va fi necesară alocarea a circa 7 milioane lei. Calculul și achitarea compensației se va efectua pentru perioada iulie – decembrie 2022.

Compensațiile vor fi acordate persoanelor care, la data de 12 iulie 2022, au avut statut de beneficiar în cadrul Programului de stat „Prima Casă”, pentru perioada iulie-decembrie 2022. Transferul compensațiilor pentru luna iulie 2022 se va efectua în luna august 2022, după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

De menționat că, circa 7,5 mii de persoane datorează băncilor circa 3,8 miliarde de lei – bani accesați în cadrul Programului „Prima Casă”. Dintre aceștia, pentru 3,2 mii debitori suma plăților va crește, din 1 iulie, cu 1,5-2,5 mii lei pe lună, pentru 1,3 mii – cu 1-1,5 mii lei pe lună, pentru 1 mie – cu 2,5-3,5 mii lei, 765 – cu 3-3,5 mii lei, încă 640 – cu 500-1000 lei. Totodată, 534 deținători de credite ipotecare vor majora plățile lunare cu 3,5-4 mii de lei, iar 108 – cu cel mult 500 de lei.

Mai precis, de exemplu, rata lunară pentru un credit ipotecar pe termen lung a unui apartament cu o cameră a crescut de la 2,2 mii lei la 3,5 mii lei. Iar potrivit ex-premierului Ion Chicu, dacă plata lunară a ipotecii a fost de 5,5 mii lei, acum a crescut la 8,5-8,6 mii lei.

Programul de stat „Prima Casă”, reamintim, a fost lansat în 2018. Programul permite tinerilor și familiilor să-și cumpere prima locuință cu un avans minim (5%) și oferă o rată ipotecară mai mică decât media pieței. Pe parcursul celor patru ani de funcționare a programului, aproximativ 8.000 de beneficiari au profitat de el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: