(VIDEO) Prima navă cu cereale ucrainene a plecat din portul Odesa spre Liban
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Prima navă cu cereale ucrainene a plecat din portul Odesa spre Liban

Prima navă cu cereale ucrainene a plecat din portul Odesa spre Liban, informează Radio Europa Liberă România. Este primul transport de la declanșarea războiului de către Rusia și a fost realizat în baza controversatului acord de reluare a exporturilor de cereale la Marea Neagră.

Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, care transportă 26.000 de tone de porumb, a părăsit portul Odesa, cu destinația Liban, potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucraina.

„Ucraina împreună cu partenerii noștri au făcut astăzi încă un pas în prevenirea foametei în lume”, a declarat luni Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al infrastructurii, într-o postare pe Twitter.

Kubrakov a subliniat că Ucraina a făcut „totul” pentru a restabili porturile și că ridicarea blocadei va oferi economiei Ucrainei venituri de 1 miliard de dolari în valută.

Ministrul ucrainean al infrastructurii a declarat că 16 nave încărcate au fost blocate în porturile Ucrainei de la începutul invaziei ruse și că plănuiesc ca porturile să-și recapete capacitatea de transport în următoarele săptămâni. La rândul său, ministerul turc al Apărării a spus că „desfășurarea altor nave este planificată în sfera de aplicare a coridorului și a metodei stabilite”.

***

Pe 22 iulie, la Istanbul, Ucraina, Rusia, Turcia și ONU au semnat un acord privind reluarea transportului de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră, însă la mai puțin de 24 de ore prevederile înțelegerii au fost puse la îndoială atunci când forțele ruse au lovit portul Odesa al Ucrainei.

La întrebarea ministrului apărării al Turciei, Rusia a negat la început că a fost implicată în atac. Dar a doua zi a emis o declarație în care spunea că a lovit o navă ucraineană care transporta arme vestice care se afla în port. Autoritățile ucrainene au respins explicația Rusiei.

Acesta este motivul pentru care lumea întreagă urmărește să vadă dacă Rusia își ține de partea ei de înțelegere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: