Prima ședință a parlamentului va fi prezidată de către socialistul Eduard Smirnov
Full Article 2 minutes read

Prima ședință a parlamentului va fi prezidată de către socialistul Eduard Smirnov

Prima ședință a Legislativul nou-ales se va desfășura, la convocarea preşedintelui Republicii Moldova, în cel mult 30 de zile de la alegeri, adică nu mai tîrziu de 10 august 2021. Aceasta va fi prezidată de către socialistul Eduard Smirnov, cel mai vârstnic deputat din actualul parlament, care va împlini în septembrie 82 de ani.

Din data şedinţei de constituire, Parlamentul se va considera legal constituit. Speakerul şedinţei oferă cuvânt preşedintelui Curţii Constituţionale pentru prezentarea raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

În termen de 10 zile după constituirea legală a Parlamentului se constituie fracţiunile parlamentare. Acestea funcţionează în baza regulamentului propriu. Fracţiunile parlamentare sunt alcătuite din cel puţin 5 deputaţi aleşi.

După constituirea legală a Parlamentului se alege preşedintele acestuia, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent. Pentru efectuarea alegerii preşedintelui Parlamentului, Legislativul, la propunerea fracţiunilor parlamentare, instituie o comisie. Preşedintele Parlamentului se alege pe durata mandatului Parlamentului, prin vot secret.

Vicepreşedinţii Parlamentului se aleg la propunerea preşedintelui Parlamentului, după consultarea fracţiunilor parlamentare, prin vot deschis, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Biroul permanent al Parlamentului este organul de lucru al acestuia şi se formează, ţinându-se seama de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în Parlament. Din el fac parte, din oficiu, Preşedintele Parlamentului şi vicepreşedinţii.

Preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii, membrii şi membrii supleanţi ai comisiilor permanente se aleg de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Componenţa nominală a comisiilor permanente se stabileşte ţinându-se cont de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în Parlament.

***

Parlamentul de Legislatura a X-a a fost ales la 24 februarie 2019. Ședința de constituire a avut loc pe 21 martie 2019, iar președintele și vicepreședinții Parlamentului au fost aleși pe 8 iunie 2019, în aceeași zi fiind învestit prim-ministrul și membrii Guvernului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: