Prima ședință de judecată în dosarul “kuliok”. Dodon: Noi vom avea peste 150 de martori
Full Article 3 minutes read

Prima ședință de judecată în dosarul “kuliok”. Dodon: Noi vom avea peste 150 de martori

La Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a început, pe 17 octombrie, prima ședință de judecată în dosarul denumit generic „Kuliok”, în care este vizat fostul ex-președintele Igor Dodon. Fostul șef de stat este învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al țării în perioada lunii iunie 2019. Avocații lui Dodon au cerut recuzarea procurorului de caz, însă solicitarea a fost respinsă de judecători.

UPDATE (12:50) Avocatul lui Dodon Nicolae Posturusu a solicitat și recuzarea judecătorului Vladimir Timofti. După examinarea cererii, magistrații au respins-o.

Înainte de ședință, Igor Dodon a reiterat că toate învinuirile procurorilor s-ar baza pe o înregistrare video făcută ilegal, dar și prezentată nu în format original. Mai mult, fostul șef de stat a dezvăluit lista martorilor pe care îi înaintează procurorii. Printre aceștia se numeră Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, care apar și în filmuleț, dar și doi deputați PAS, Oazu Nantoi și Lilian Carp.

„Din lista martorilor mai fac parte foștii parlamentari ai Platformei DA Năstase, Slusari și Reniță, dar și deputații PDM Diacov, Filip, Candu și Cebotari. Toți martorii spun că nu au participat la discuții și doar au văzut în presă. Noi vom aveam peste 150 de martori din partea noastră”, a mai adăugat Igor Dodon.

Prima ședință de judecată în dosarul “kuliok”. Dodon: Noi vom avea peste 150 de martori

Nadejda Coptu/NewsMaker

Ex-președintele țării susține că întregul dosar ar fi intentat pentru a sustrage atenția de la problemele cu care se confruntă țara. 

„Al doilea aspect de ce acum, pentru că domnul Robu și domnul Bulat, care au fost în fruntea Procuraturii Generale, în speranța prelungirii mandatelor au transmis aceste două dosare la Curtea Supremă de Justiție, dar acest lucru nu s-a întâmplat. PAS s-a folosit și i-a abandonat, iar toți judecătorii și procurorii care acum încearcă să joace pe regulile actualei conduceri a țării trebuie să înțeleagă că îi așteaptă aceeași soartă. Evident, acest caz este o ordine politică. De îndată ce a fost transmis instanței, Olesea Stamate și Sergiu Litvinenco au început să facă presiuni asupra judecătorilor”, a spus Dodon.

 

Prima ședință de judecată în dosarul “kuliok”. Dodon: Noi vom avea peste 150 de martori

Nadejda Coptu/NewsMaker

Totodată, mai mulți simpatizanți și susținători ai lui Igor Dodon, printre care și deputatul PSRM Vasile Bolea, s-au adunat în fața Curții Supreme de Justiție. Cu pancarte în mâini, aceștia au cerut demisia actualei guvernări și „o justiție corectă”.

Amintim că, pe 6 octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că dosarul denumit generic „Kuliok”  a fost transmis în judecată. 

Lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000,00 până la 1 000 000,00 dolari SUA. Potrivit procurorilor, suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid, susține Procuratura Anticorupție.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: