Prima vizita la Tiraspol a reprezentantului special al Ucrainei, de la începutul războiului
Full Article 3 minutes read

Prima vizita la Tiraspol a reprezentantului special al Ucrainei, de la începutul războiului

Reprezentantul Tiraspolului pentru „relații externe” Vitalii Ignatiev a avut o întrevedere cu Iuri Klimenko, reprezentantul Ucrainei în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Tiraspolul spune că întâlnirea „a fost un prim-contact cu noul reprezentant al Ucrainei în formatul 5+2”. 

La întrevedere a participat și ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, precum și așa numitul viceministru de Externe din stânga Nistrului, Alexandr Stețiuk.

Reprezentanții Tiraspolului spun că s-a discutat despre stadiul actual de negocieri dintre Transnistria și Republica Moldova, precum și perspectivele de lucru.

La fel, potrivit sursei, a fost pusă în discuție situația refugiaților care se află în regiunea transnistreană, cât și interacțiunea părții din Tiraspol cu organizațiile internaționale.

În acest context, reprezentantul Tiraspolului pentru „relații externe” a subliniat despre importanța serviciilor consulare cu drepturi depline pe teritoriul Transnistriei pentru cetățenii ucraineni.

Se mai menționează că în cadrul discuțiilor, Vitalii Ignatiev „a confirmat atitudinea pașnică a Transnistriei, precum și necesitatea rezolvării tuturor problemelor moldo-transnistrene prin mijloace politice și diplomatice, la masa negocierilor”.

Precizăm că reprezentantul Ucrainei în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Iuri Klimenko, a avut recent o întâlnire cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene Ruslan Bolbocean. Interlocutorii au vorbit despre importanța menținerii păcii și stabilității pe ambele maluri ale râului Nistru, urmare a războiului din Ucraina.

Oficialul ucrainean s-a văzut și cu viceprim-ministrul Oleg Serebrian. Interlocutorii au făcut un schimb de informații pe marginea situației regionale. Totodată, oficialii au abordat ultimele evoluții în formatele de negocieri privind reglementarea transnistreană.

„S-a accentuat faptul, că formatul „1+1” și cel al grupurilor de lucru sectoriale rămân a fi funcționale în prezent”, se arată într-un comunicat al Biroului de Reintegrare.

În aprilie, președinta Maia Sandu în aprilie nu excludea că formatul de negocieri „5+2”, privind soluționarea conflictului transnistrean, ar putea fi modificat, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

„Urmează să vedem ce va rămâne din formatul „5+2”, pentru că în acesta participă două țări care sunt în război. Cred că anumite ajustări vor fi necesare, dar acum ne dorim să se încheie acest război cât mai repede și să putem reveni la soluționarea pașnică”, a menționat Sandu.

De asemenea, șefa statului a declarat că este clar că rezultatul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei va avea implicații inclusiv pentru modul în care se va putea soluționa conflictul transnistrean.

„Nu pot să afirm cu certitudine [că se va schimba formatul de negocieri], dar acest lucru este posibil, nu îl putem exclude”, a spus președinta țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: