Primăria Chișinău a alocat 1 mln de lei pentru măsuri de combatere a ambroziei
Full Article 2 minutes read

Primăria Chișinău a alocat 1 mln de lei pentru măsuri de combatere a ambroziei

Primăria Municipiului Chișinău a anunțat că pe parcursul anului curent se prevede intervenția serviciilor de profil pentru combaterea ambroziei pe o suprafață de 68 de ha de pe teritoriul municipiului. În acest scop, în bugetul pentru anul 2023, au fost prevăzuți 1 000 000 de lei, inclusiv pentru achiziționare de produse chimice.

Potrivit lui Tudor Gârbu, administrator interimar al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” (AGSV), în ultimii 3 ani, suprafața de intervenție pentru combaterea ambroziei, este în creștere, de la 60 de ha – în 2020, la 68 ha – în prezent. Serviciile municipale asigură măsurile necesare prin metode mecanice (cosit) și chimice (cu erbicide).

Responsabilul a mai precizat că pentru a stopa răspândirea plantei sunt necesare intervenții complexe, atât pe teritoriul orașului, cât și la periferii. Totodată, este important ca activitățile de profil să fie realizate la începutul perioadei de vegetație.

Municipalitatea a declarat că AGSV a lansat deja un concurs public pentru achiziționarea preparatelor chimice necesare pentru combaterea plantei. „Totodată, Întreprinderea menține un dialog cu ministerul de resort și cu specialiștii în domeniu, pentru a primi recomandările de rigoare în vederea utilizării celor mai eficiente metode de combatere a ambroziei”, a precizat primăria capitalei.

***

Precizăm că ambrozia (Ambrosia) este un gen de plante erbacee, sau de arbuști, aparținând familiei Asteraceae, provenind din America de Nord și America de Sud, de unde s-a răspândit prin Europa. Genul acesta cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene, care cresc în special în regiunile plate, sărace în apă și nisipoase. Varii specii de Ambrosia produc cantități mari de polen, care, prin diseminare anemocorică, este unul dintre principalii declanșatori ai rinitei alergice.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: