Primăria Chișinău a găsit bani pentru grupele cu program prelungit, dar nu pentru toți. La ce sumă ajunge taxa lunară?
Full Article 3 minutes read

Primăria Chișinău a găsit bani pentru grupele cu program prelungit, dar nu pentru toți. La ce sumă ajunge taxa lunară?

Părinții elevilor din clasele primare, care frecventează școlile din Chișinău, vor achita lunar câte 360 de lei pentru trei ore de program prelungit sau 690 de lei – pentru șase ore. Anunțul a fost făcut de șeful Direcției generale educație, tineret și sport din municipiul Chișinău, Andrei Păvăloi, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei, din 22 ianuarie. Între timp, aproape 6 mii de elevi din familiile social-vulnerabile vor avea posibilitatea să frecventeze gratuit grupele cu program prelungit, în baza unei cereri depuse de părinți. Sumele necesare vor fi acoperite din bugetul municipal, a mai precizat Păvăloi.   

„Am ajuns la o formulă care presupune salarizarea cadrului didactic, dar și anumite cheltuieli de întreținere. Prețul, astfel, pentru 3 ore de aflare în cadrul grupelor cu program prelungit este de 360 de lei, iar pentru 6 ore – 690 lei. (…) Reieșind din cifrele pe care le avem, aproximativ 6 mii copii vor beneficia de frecventarea gratuită atât a grupei cu program prelungit, cât și achitarea din partea Primăriei Chișinău a mesei pe care o servește în cadrul acestei grupe”, a declarat Andrei Păvăloi.

Potrivit municipalității, taxa instituită pe care părinții o vor achita lunar va fi achitată pe bază de bon. Astfel, spun autoritățile, vor fi evitate plățile neformale, care ar fi fost colectate anterior pentru activitatea grupelor cu program prelungit, asta deși programul era susținut financiar în totalitate de Primărie.

„Primăria a propus o formulă pentru ca părinții să poată achita oficial, să primească bonul de casă și să știe exact pentru ce sunt acești bani redirecționați. Până acum, unii părinți achitau de la 300 și până la 1000 de lei, fără ca să fie o claritate asupra acestui proces. În baza formulei nu pe care eu am făcut-o, dar grupul de lucru, s-a ajuns la o formulă – 360 de lei pentru 3 ore prelungite și 690 de lei – pentru 6 ore cu prelungire programului. Primăria va achita integral aceste costuri, inclusiv masa, pentru copiii care vin familiile social-vulnerabile”, a declarat primarul Ion Ceban.

În total, în municipiul Chișinău în clasele primare sunt înscriși aproape 39 de mii de elevi. La sfârșitul anului 2023, grupele cu program prelungit finanțate din bugetul municipal erau frecventate de aproape 30 de mii de elevi, a declarat Andrei Păvăloi. Potrivit sursei, din cele 1040 de grupe formate, care au activat până în noul an, aproximativ 90 la suta erau grupe de 3 ore. Pentru prelungirea cu încă 3 ore a programului, Păvăloi susține că părinții erau nevoiți să achite lunar, suplimentar și neformal, între 300 și 1200 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: