Primarul capitalei așteaptă demisia șefei Direcției educație, tineret și sport
Full Article 2 minutes read

Primarul capitalei așteaptă demisia șefei Direcției educație, tineret și sport

Primarul capitalei, Ion Ceban, i-a solicitat șefei Direcției generale educație, tineret și sport, Rodica Guțu, să demisioneze. Edilul a declarat în cadrul ședinței de astăzi, 20 ianuarie, a primăriei, că au fost depistate numeroase încălcări în activitatea funcționarei și urmează să fie sesizate organele de drept cu privire la acestea. 

Potrivit edilului, în capitală ar activa mai multe instituții de educație timpurie fără să aibă autorizații sanitare. Mai mult, în cadrul evaluărilor petrecute în unele instituții au fost stabilite un șir de neconformități care prezintă factori de risc pentru starea de sănătate a copiilor. Totodată, rămân nesoluționate problemele cu privire la suprasolicitarea instituțiilor de învățământ preșcolar și a unor școli.

Primarul a mai spus că în mai multe școli lipsesc produse de igienă, aparate de uscat mâinile, precum și mobilier corespunzător. De asemenea, nu se petrece anual verificarea și curățarea canalelor de ventilare, nu se soluționează problema asigurării cu apa potabila de calitate din rețea a mai multor instituții de educație timpurie, precum și se constată abateri de la meniurile model.

O altă nemulțumire ar fi faptul că sporurile salariale ale cadrelor manageriale s-ar face în mod subiectiv. De asemenea, edilul susține că în unele instituții s-ar fi făcut controale și ar fi fost instituite sancțiuni, fără a se ține cont de legislație. Primarul a cerut o analiză a controalelor efectuate, scopul acestora și legalitatea sancțiunilor aplicate de către Rodica Guțu.

Menționăm că Rodica Guțu nu a participat la ședința Primăriei din 20 ianuarie. NM a încercat să o contacteze pentru a-i afla opinia, însă aceasta nu a răspuns la telefon. Primarul Ion Ceban a declarat că aceasta ar fi solicitat concediu medical, când a auzit că se fac investigații ale activității sale.

Rodica Guțu a prelaut funcția de șefă a Direcției educație, tineri și sport al municipiului Chișinău în 2018. Numirea acesteia a provocat nemulțumirea Partidului Liberal-Democrat, al Platformei demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate. Reprezentanții formațiunilor au susținut că prin numirea acesteia, primăria a încălcat legea, pentru că nu a fost organizat un concurs public pentru această funcție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: