Primele nunți LGBT din Republica Moldova: „Pentru noi a fost foarte important acest pas”
Full Article 4 minutes read

Primele nunți LGBT din Republica Moldova: „Pentru noi a fost foarte important acest pas”

Centru GDM, prima organizație neguvernamentală care apără și promovează drepturile LGBT în Republica Moldova, a publicat pe 29 mai, un articol despre primele nunți din țara noastră între persoanele de același sex.

Oleg și Adrian sunt printre primele cupluri homosexuale care a avut curajul să-și oficializeze căsătoria și să joace o nuntă adevărată, moldovenească.

Demult vroiam să declarăm public că formăm un cuplu. Ne era un pic frică la început, cum va fi perceput de părinți. Ei știau despre relația noastră, dar nu știu cât de pregătiți erau să se afle public despre asta. În rest nu ne păsa prea mult de opinia altor oameni. Pentru noi era important că ne oficializăm relația, ne iubim reciproc și vrem să rămânem împreună pentru tot restul vieții. O altă motivație a fost să oferim un exemplu altor cupluri. Este mult mai ușor să faci acest pas când cineva l-a făcut înaintea ta”, explică Oleg.

Oficializarea relației a avut loc în unul dintre cluburile de noapte din Chișinău, în cadrul evenimentului anual Moldova Pride. Și chiar dacă actul înregistrării oficiale avea un sens mai degrabă simbolic, pentru că nu asigura vreun drept noii familii, pregătirile de nuntă au fost mai mult decât adevărate.

„Nu am avut timp să fim în doi, să ne bucurăm de clipă. Ne grăbeam undeva toată seara. Apoi a venit multă lume, pe care nu o prea cunoșteam, dar a fost vesel. Lumea tot venea, ne aducea cadouri, se fotografia cu noi, ne spunea cuvinte plăcute. Apoi l-au furat pe Adrian și a trebuit să-l răscumpăr. Acum știu sigur că nunțile mari și zgomotoase moldovenești nu sunt pentru mine (râde). Dacă aș avea ocazia să organizez evenimentul diferit, ar fi doar înregistrarea căsătoriei pe malul mării, după care am merge undeva doar noi doi. Asta ar fi mult mai prețios pentru mine. Totuși pentru noi a fost foarte important acest pas. Mai târziu, în 2010 căsătoria noastră a fost înregistrată și de către Metropolitan Church Community și acest act este semnificativ pentru noi”, a spus Oleg.

Tradiția nunților LGBT a început spontan, își aduce aminte Alexei Marcicov, fondatorul primei organizații LGBT din Moldova: „În anul 2001, la una dintre petrecerile ascunse și modeste pe care le organizam, s-au apropiat doi tineri, care mi-au spus:

«Aleksei Petrovich, noi suntem cuplu și am vrea să spuneți despre asta în fața tuturor celor prezenți aici. Tot ce avem împărțim la doi: și casa, și masa. Declarați-ne familie!»

Eu am oprit muzica și am făcut acest anunț. Am spus că acești tineri vor să-i declar pereche, familie așa că îi voi întreba public dacă sunt gata să împarte toate momentele fericite și triste din viața lor, să trăiască în armonie, dragoste și devotament. Și ei și-au spus „Da” unul altuia. Apoi au urmat multe alte solicitări de acest fel și, an de an, noi încercam să le organizăm tinerilor aceste evenimente tot mai solemn și mai frumos”.

***

Amintim că, în ianuarie 2023, a fost pronunțată decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) în cazul Fedotova și alții contra Rusiei. Potrivit hotărârii istorice, toate statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri.

Drept urmare acestei hotărâri, cuplul format din Angelica Frolov și Leo Zbanke a anunțat pe 1 martie că a depus actele la Agenția Servicii Publice (ASP) pentru a-și înregistra căsătoria. Coordonatoare de program în cadrul organizației GENDERDOC-M a precizat ulterior că cererea a fost refuzată și că va acționa în judecată statul pentru că i-a fost refuzată exercitarea drepturilor. La scurt timp, și alte cupluri homosexuale din Moldova le-au urmat exemplul și au cerut să le fie înregistrată căsătoria.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: