Primul președinte homosexual din istoria Letoniei: Edgars Rinkevics a câștigat alegerile
Full Article 2 minutes read

Primul președinte homosexual din istoria Letoniei: Edgars Rinkevics a câștigat alegerile

Ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, a fost ales, pe 31 mai, drept noul președinte al țării. Edgars Rinkevics este cunoscut, printre altele, ca fiind primul politician leton proeminent care și-a recunocut public orientarea homosexuală.

Candidatura lui Rinkevics a fost susținută de 52 de deputați ai Sejm-ului (denumirea Parlamentului leton – n. r.), dintr-un număr minim de 51 de voturi necesare. Edgars Rinkevics a fost ales în cel de-al treilea tur de scrutin. Rivalul său, Uldis Pilens, a fost susținut de 25 de deputați. Actualul șef de stat, Egil Levits, nu a candidat pentru un al doilea mandat.

Presa letonă scrie că partidele din coaliția de guvernare nu au reușit să ajungă la un acord asupra unui singur candidat pentru funcția de președinte. Cel mai mare partid din coaliție, „Noua Unitate”, l-a nominalizat pe Rinkevics, în timp ce formațiunea „Lista Unită” l-a susținut pe Pilens. Prin urmare, Rinkevics a fost ales datorită sprijinului mai multor partide de opoziție.

În calitate de ministru de Externe, Rinkevics a condamnat ferm invazia militară a Rusiei în Ucraina.

În 2014, Edgars Rinkevics a făcut public faptul că este gay, devenind, astfel, primul politician proeminent din istoria Letonie care și-a recunoscut orientarea homosexuală.

***

Precizăm că Letonia este o republică parlamentară, iar președintele are în mare parte puteri ceremoniale. Totuși, acesta este perceput, în mod tradițional, ca o figură importantă care trebuie ascultată de societate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: