Procuratura Anticorupție confirmă: 8 persoane au fost reținute după perchezițiile la Partidul „ȘOR”
Full Article 3 minutes read

Procuratura Anticorupție confirmă: 8 persoane au fost reținute după perchezițiile la Partidul „ȘOR”

8 persoane au fost reținute în urma perchezițiilor desfășurate pe 2 noiembrie la sediul central al Partidului „ȘOR”. Informația a fost confirmată a doua zi de Procuratura Anticorupție.

Cele 8 persoane reținute sunt bănuite de participarea în calitate de complici la săvârșirea infracțiunii de acceptare cu bună știință a finanțării Partidului Politic din partea unei grup criminal organizat.

În termenul de 72 ore va fi luată o decizie cu privire la aplicarea unei măsuri preventive.

Amintim că, în cadrul perchezițiilor desfășurate pe 2 noiembrie, la sediul central al Partidului „ȘOR” din Chișinău, au fost confiscate 321 700 lei. Banii ar fi fost destinați pentru plata neoficială a salariilor, achitate în plic angajaților partidului din partea grupului criminal organizat.

De cealaltă parte, Partidul „Șor” consideră că perchezițiile efectuate pe 2 noiembrie în sediul central al partidului nu sunt nimic altceva decât o intimidare, iar oamenii legii nu au avut nici cel mai mic temei legal pentru această acțiune. Reprezentanții formațiunii susțin că, prin astfel de acțiuni, s-ar încerca distragerea atenției publice de la creșterea considerabilă a tarifelor la energie electrică.

***

Pe 20 octombrie,  oamenii legii au descins în peste 55 de locații, în dosarul finanțării ilegale a protestelor organizate de formațiunea politică. Urmare a acțiunii, 24 de membri și lideri ai formațiunii politice au fost reținuți pentru 72 de ore. Într-o conferință de presă susținută, șefa PA, Veronica Dragalin, a declarat că urmare a perchezițiilor desfășurate, oamenii legii au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei. Potrivit ei, au fost ridicate aproximativ 20 pungi negre cu același emblemă – „Hugo Boss”. Pungile aveau o etichetă albă lipită pe ele cu cuvinte scrise de mână, care sunt nume de raioane. Potrivit PA, sumele ridicate erau atât în lei moldovenești, cât și dolari. Ulterior, în rezultatul examinării finale, a fost constatat că suma este de 4 219 550 lei și 4 000 dolari SUA.

Alte percheziții au avut loc pe 21 iulie într-un dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”. Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Partidul „ȘOR” a acuzat guvernarea că ar fi influențat Procuratura Generală să deschidă dosar penal pe faptul „finanțării ilegale” a formațiunii, acuzații respinde de PAS.

Ulterior, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a fost privată, la solicitarea procurorului general interimar, de imunitate parlamentară și reținută pentru 72 de ore în izolatorul CNA. Prin decizia magistraților, ea a fost plasată în arest preventiv, fiind acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat. În prezent, Marină Tauber este în arest la domiciliu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: