Procuratura mun. Bălți a adresat scuze publice lui Gheorghe Petic. Reacția fostului polițist de frontieră
Full Article 4 minutes read

Procuratura mun. Bălți a adresat scuze publice lui Gheorghe Petic. Reacția fostului polițist de frontieră

Procuratura municipiului Bălți vine cu scuze oficiale în adresa fostului polițist de frontieră, Gheorghe Petic. În data de 17 ianuarie, într-un comunicat de presă, reprezentanții Procuraturii declară că acțiunea vine în legătură cu devenirea definitivă și irevocabilă a sentinței de achitare, pe numele fostului polițist, pronunțată de Judecătoria Orhei, la 30 noiembrie 2021. La rândul său, Petic spune că nu este mulțumit cu „scuzele oficiale” și vine cu unele solicitări către procurori. 

Procurorul, adjunct al procurorului-șef al Procuraturii mun.Bălţi, Alexandru Celac, din numele „statului, a procurorilor și ofițerilor de urmărire penală care au instrumentat cauzele penale” a venit cu scuze publice către fostul polițist de frontieră.

„În legătură cu devenirea definitivă și irevocabilă a sentinței de achitare, pronunțate de Judecătoria Orhei, sediul Central, la 30 noiembrie 2021, ca urmare a renunțării integrale la învinuirea înaintată de către acuzatorul de stat, procurorul în Procuratura raionului Orhei, Vadim Machidon, din motivul, că fapta imputată nu întrunește elementele constitutive a infracțiunilor prevăzute de art.171 alin.(1) și art.179 alin.(2) din Codul penal, în temeiul prevederilor art.12 al Legii nr.1545 din 25.02.1998 privind modul de reparare a prejudiciului cauzat prin acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii și ale instanțelor judecătorești, aduc domnului Gheorghe Petic, scuze oficiale în numele statului din numele procurorilor și ofițerilor de urmărire penală care au instrumentat cauzele penale în privința Dumneavoastră”, se arată în declarația procurorului.

La rândul său, Gheorghe Petic a spus că vrea scuze publice prin sursele care potrivit lui l-au denigrat, dar nu pe Facebook.

„Procuratura Generala „și-a cerut scuzele publice în numele statului Republica Moldova, de la Gheorghe Petic și familia lui”. Nu domnilor procurori, nu merge așa, Mama si Tata nu au Facebook, vreau să o faceți anume prin sursele ce m-au denigrat: Publika.tv, Prime.tv, Canal 2, Canal 3. Respectați legea nr 1545, articolul 12, aliniatul 3. Vă rog pentru Dumnezeu respectați legea în buchia și spiritul ei”, a reacționat Petic.

***

Amintim că fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic, acuzat de viol, a fost achitat. O decizie în acest sens a fost luată în data 30 noiembrie, de Judecătoria Orhei. Petic declara că va cere prejudiciu material, dar îndeosebi, moral, pentru că numele său a fost ponegrit. „Voi avea mai întâi o discuție cu Guvernul Republicii Moldova, iar dacă cerințele mele nu vor fi satisfăcute, evident că ne vom adresa la CEDO”, a mai spus Petic.

Într-un interviu acordat pentru NM, fostul polițist de frontieră a spus dacă a cunoscut-o pe femeia care l-a învinuit de viol, ce a demonstrat expertiza «părului, pielii și spermei», de ce nu a vorbit imediat despre contrabandă și de ce a adus la ședința de judecată pește congelat.

Pe 7 octombrie, Judecătoria Chișinău cu sediul la Ciocana a dispus aplicarea arestului pentru 30 de zile în privința a 6 foști angajați ai Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații din cadrul Inspectoratului General al Poliției al MAI. Aceștia au fost învinuiți de activitate ilegală în interesul organizației criminale „Plahotniuc”. Mai exact, aceștia au înscenat un viol, ceea ce a dus la reținerea ilegală a fostului polițist de frontieră Gheorghe Petic.

Amintim că Gheorghe Petic a fost reținut pe 19 iulie 2018, fiind învinuit de viol. Pe 20 martie 2019, acesta a fost condamnat la trei ani și șase luni de pușcărie, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semi-închis și o amendă de 30 mii lei. Ulterior, după nouă luni de detenție, Petic a fost eliberat printr-o decizie a Curții de Apel Chișinău.

În februarie 2020, procurorul general al Republicii Moldova de atunci, Alexandr Stoianoglo a anunțat că 38 de dosare penale, pretins instrumentate politic, vor fi evaluate de grupuri a câte procurori. Printre aceștia se număra și Petic.

Precizăm că Gheorghe Petic este ofițer în rezervă și fost polițist de frontieră, care a făcut publice mai multe scheme de contrabandă cu țigări.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: