Procuror anticorupție, reținut pentru 72 de ore. De ce faptă este suspectat
Full Article 3 minutes read

Procuror anticorupție, reținut pentru 72 de ore. De ce faptă este suspectat

Un procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție, oficiul Sud, a fost reținut pentru 72 de ore. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 noiembrie, de reprezentanții instituției. Potrivit comunicatului de presă, suspectul, care a deținut interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii raionului Cahul,  este cercetat penal pentru amestec în înfăptuirea justiției și tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate. Oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliul, dar și în automobilul bănuitului. 

Temei pentru inițierea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice, precum și informațiile prelimare prezentate de către Serviciul de Informații și Securitate, se mai arată în comunicat.

Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada anului 2015, procurorul în Serviciul Sud al Procuraturii Anticorupție, a săvârșit acte de tragere la răspundere penală a unui șef de serviciu din cadrul Inspectoratului General de Poliție al MAI, care la rândul său i-ar fi refuzat încetarea unei proceduri contravenționale în care era vizată o stație PECO din orașul Cantemir. În urma acțiunilor întreprinse de bănuit, în calitatea sa de procuror în Procuratura Anticorupție, victima a fost pusă sub învinuire pentru săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu.

La 26 ianuarie 2016 cauza penală în privința polițistului a fost expediată cu rechizitoriu pentru examinarea în fond la Judecătoria Cantemir. Acesta a fost achitat de prima instanță, instanța de apel și de către Curtea Supremă de Justiție prin decizia din 22 mai 2019.

Totodată, procurorului i se încriminează două capete de acuzare de amestec în înfăptuirea justiției în cadrul a altor două cauze penale: una aflată în gestiunea Procuraturii raionului Cahul, iar alta se examina în fond la Judecătoria raionului Cahul.

Procuratura Anticorupție mai menționează că bănuitul a fost suspendat din funcție, prin decizia din 29 septembrie 2019 a Consiliului Superior al Procurorilor.

Potrivit legii, pentru amestec în înfăptuirea justiției, Codul Penal prevede o amendă de la 37 500 până la 47 500 de lei sau până la 4 ani de închisoare. Totodată, tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate este pedepsită cu o amendă de la 32 500 la 57 500 de lei sau cu până la 5 ani de închisoare. În ambele cazuri, persoana vizată este privată de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: