Procuror din Chișinău, judecat pentru corupere pasivă și trafic de influență. Ședința, amânată „din motive de sănătate”
Full Article 3 minutes read

Procuror din Chișinău, judecat pentru corupere pasivă și trafic de influență. Ședința, amânată „din motive de sănătate”

Un procuror în Procuratura sect. Rîşcani din mun. Chişinău și un intermediar au fost deferiți justiției pentru acte de corupție – corupere pasivă și respectiv trafic te influență. Potrivit materialelor din dosar, acesta a primit 4000 euro pentru de la o persoană acuzată de escrocherie, urmând să îl ajute să iasă de sub urmărire penală și promițându-i clasarea dosarului penal. Urmărirea penală a fost pornită în 2016, iar pe 12 mai 2023 urma să fie susținută pledoaria finală a acuzatorului de stat. Ședința a fost, însă, amânată, pentru că unul dintre inculpați nu s-a prezentat la ședință, invocând motive de sănătate.

Procuratura Anticorupție informează că, astăzi, în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru urma să fie susținută pledoaria finală a acuzatorului de stat, într-o cauză penală în care un procuror în Procuratura sect. Rîşcani mun. Chişinău  și un intermediar au fost deferiți justiției pentru acte de corupție – corupere pasivă și respectiv trafic te influență.

Ședința a fost amânată pe motivul neprezentării unuia dintre inculpați, precum că ar fi internat în spital. Următoarele ședințe au fost fixate pentru data de 15 mai 2023, ora 15:00 și 22 mai 2023, ora 09:00.

***

Urmărirea penală a fost pornită în luna februarie 2016, de către Procuratura Anticorupție în baza unui denunț și expediată în instanța de judecată în luna septembrie 2016.

Potrivit denunțătorului și rezultatul efectuării urmării penale, s-a stabilit că intermediarul acționând în participație complexă cu procurorul, a pretins de la un cetățean  acuzat de comiterea infracțiunii de escrocherie, mijloace financiare în sumă de 12000 Euro, pentru scoaterea acestuia de sub urmărire penală și clasarea procesului penal.

Urmare a acestor cerințe, denunțătorul, pentru emiterea de către procuror a ordonanței de clasare a cauzei penale, i-a transmis intermediarului banii pretinși anterior în două tranșe și anume, 5000 euro până și 7000 euro după emiterea ordonanței de clasare a cauzei penale. Procurorul primind din prima tranșă suma de 4000 euro pentru realizarea promisiunii, convenind ca restul mijloacelor financiare să-i fie transmise după primirea de către denunțător a ordonanței menționate.

Potrivit Procuraturii, mijloacele bănești au fost transmise intermediarului sub controlul organului de urmărire penală de către denunțător și depistați în cadrul percheziției efectuate.

Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea infracțiunilor incriminate, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 400 000 la 500 000 lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani, amendă în mărime de la 100 000 la 150 000 lei sau închisoare de până la 6 ani, amendă în mărime de la 150 000 la 200 000 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: