Procurorii dau vina pe apărătorii lui Tuțu că ar tergiversa examinarea cauzei penale: „Înaintează diverse cereri”
Full Article 3 minutes read

Procurorii dau vina pe apărătorii lui Tuțu că ar tergiversa examinarea cauzei penale: „Înaintează diverse cereri”

Procuratura Anticorupție vine cu detalii cu privire la cauza penală în cadrul căreia Constantin Țuțu a fost acuzat că a pretins și primit de la o persoană 20 000 euro, pentru a influența procurori și judecători la adoptarea unor soluții favorabile unui învinuit. Procurorii declară că partea apărării încearcă să tergiverseze examinarea cauzei penale. „Din numărul total al ședințelor de judecată, 4 au fost amânate pe motivul neprezentării inculpatului și/sau apărătorilor și în 4 au fost înaintate diverse cereri”, comunică Procuratura Anticorupție. 

Pe 25 ianuarie, procurorii au venit cu mai multe detalii cu privire la cauzele penale care vizează ex-deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Constantin Țuțu.

Procurorii spun că pe 11 mai 2020, Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a ex-deputatului Țuțu pe aceste fapte, pentru comiterea infracțiunilor de escrocherie și traficul de influență.

De asemenea, fostul deputat a fost acuzat că fiind persoană cu funcție de demnitate publică, în perioada 2014-2019, a efectuat cheltuieli în sume mai mari decât veniturile realizate în aceiași perioadă.

Totodată, acesta pentru anul 2017 și 2018 ar fi inclus în declarația de avere și interese personale date false și incomplete asupra veniturilor obținute.

Pe 2 noiembrie 2021, Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată cauza penală în privința lui Constantin Țuțu în care acesta este învinuit pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații.

Pe 8 decembrie 2021, la solicitarea părții apărării, instanța de judecată a decis conexarea cauzelor penale într-o singură procedură.

Ulterior, după solicitarea părții apărării de încetare a procesului penal în privința ex-deputatului pe două capete de acuzare privind falsul în declarații, a fost disjunsă cauza penală în privința acestuia pe capetele de învinuire pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații și transmisă pentru repartizare și examinare altui judecător.

Mai târziu, considerând că acțiunile din partea instanței de judecată conturează o îndoială de imparțialitate la examinarea cauzei, Procuratura Anticorupție a înaintat cerere de recuzare judecătorului care a dispus soluția, în vederea transmiterii cauzei penale pe care și-a reținut-o în procedură, unui alt judecător, cerere care a fost respinsă.

După transmiterea cauzei disjunse unui alt judecător pentru examinarea acesteia din 3 martie 2022, data numirii primei ședințe de judecată până în prezent, au avut loc 12 ședințe de judecată.

Din numărul total al ședințelor de judecată, 4 ședințe au fost amânate pe motivul neprezentării inculpatului și/sau apărătorilor acestuia și în 4 ședințe de către partea apărării au fost înaintate diverse cereri.

La ultima ședință de judecată, care a avut loc la 23 ianuarie 2023, partea apărării din nou a înaintat o cerere prin care a solicitat transmiterea prezentei cauze penale pentru conexare la cauza penală din care anterior a fost disjunsă.

„Procuratura Anticorupție apreciază aceste acțiuni din partea apărării ca o încercare de a tergiversa examinarea cauzei penale”, se arată într-o declarație a procurorilor.

La moment, procurorii menționează că în privința învinuitului este aplicată măsura procesuală de constrângere, obligarea de a se prezenta în instanța de judecată și măsura asiguratorie – sechestrul asupra bunului imobil și a mijloacelor bănești în limita sumei de 800 000 lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: