Percheziții acasă la Pavel Filip. Sunt vizați și membri ai unui „grup criminal” condus de Vladimir Andronachi
Full Article 4 minutes read

Percheziții acasă la Pavel Filip. Sunt vizați și membri ai unui „grup criminal” condus de Vladimir Andronachi

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale efectuează percheziții în cadrul cauzei penale pornite pe faptul tentativei de deposedare a Republicii Moldova, de bunul imobil sub formă de sediul Consulatului Republicii Moldova or. Odesa. Oamenii legii au descins inclusiv acasă la Pavel Filip, fost prim-ministru al R. Moldova.

„Perchezițiile se desfășoară la un ex-prim ministru al Republicii Moldova, precum și la mai mulți membri activi ai grupului criminal organizat condus de ex-deputatul PD, Vladimir Andronachi, implicați în această schemă. Cu detalii revenim după terminarea acțiunilor de urmărire penală”, a precizat pentru NM Mariana Cherpec, reprezentanta Procuraturii.

Potrivit PCCOCS, perchezițiile se desfășoară în mai multe locații din Chișinău, inclusiv la un fost prim-ministru al Moldovei, a unui fost consul al Mdovei la Odesa și a unei persoane din anturajul „grupului Andronachi”.

***

În decembrie 2020, Procuratura Generală a inițiat o cauză penală pentru abuz de serviciu, manifestat prin tentativa de deposedare a Republicii Moldova de sediul Consulatului, amplasat în orașul Odesa din Ucraina.

În cadrul procesului penal, s-a constatat că, la 27 februarie 2019 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr.142 cu privire la trecerea unui bun imobil din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb.

Astfel, în lipsa expertizei anticorupție și fără evaluarea costului imobilului oferit în schimb, s-a acceptat propunerea Grupului de lucru, instituit prin Dispoziția Prim-ministrului nr.36/2018 privind schimbul bunului imobil (construcție capitală) amplasat pe str.Postmitnogo nr.2/2Б, Odessa, Ucraina, proprietate a R.Moldova, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) cu următoarele bunuri proprietate privată – terenul aferent cu suprafața de 0,0397 ha și construcția capitală cu destinație locativă cu suprafața de 402,2 m2, cu anexele amplasate pe str. Tinysta nr.6/4-A, or.Odesa, Ucraina.

Deși valoarea bunului imobil în care este amplasat Consulatul R.Moldova constituie circa 450 526 USD, iar dreptul de folosință asupra terenului – circa 1 312 000 USD, în lipsa actelor ce ar confirma dreptul de proprietate, factorii de decizie din cadrul MAEIE, de comun cu grupul de lucru, contrar prevederilor legale, asumându-și rolul de evaluator, au stabilit arbitrar că prețul imobilului amplasat pe str. Tinysta nr.6/4-A, or.Odesa, Ucraina, constituie 520 000 USD.

Mai mult, decizia de schimb al imobilelor nu a fost influențată nici de schimbarea dubioasă, cu 7 zile anterior adoptării Hotărârii de Guvern nr.142/2019, a proprietarului bunului obiect al tranzacției de schimb, la prețul de 90 000 USD.

Prin aceste acțiuni ilegale, potrivit procurorilor, factorii de decizie vizați, ar fi acționat în interesele unor persoane influente din Republica Moldova și ar fi întreprins o tentativă de acaparare, la preț derizoriu, a clădirii Consulatului RM din Odessa și dreptului de a dispune de terenul aferent, prin schimb de imobile, diferența de preț fiind de circa 360 000 USD, circumstanțe care nu și-au produs efectul din cauze independente de voința făptuitorilor.

***

Pe 26 octombrie, guvernul Republicii Moldova a anunțat că va ataca la Curtea de Apel decizia instanței din 23 octombrie în privința clădirii din orașul Odessa, Ucraina. Tot în acea zi, vicepreședinte parlamentului Alexandr Slusari, a expediat o scrisoare premierului Ion Chicu, prin care solicită explicații în privința situației din jurul Consulatului Republicii Moldova din Odesa.

Reacția vine în urma unei investigații jurnalistice, din care reiese că Republica Moldova ar putea pierde un teren în valoare de trei milioane de euro și că în schemă ar fi implicat deputatul neafiliat Vladimir Andronachi.

***

Pe 22 aprilie 2022, magistrații au emis mandat de arest pe un termen de 30 de zile pe numele fostului deputat democrat Vladimir Andronachi. Acesta este vizat în dosarul „Metalferos”. De asemenea, fostul democrat este cercetat penal și în dosarul „frauda bancară”: Vladimir Andronachi, soția acestuia, precum și juristul de încredere al familiei au fost puși oficial sub învinuire.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: