Procurorii insistă ca fostul șef al Procuraturii Anticorupție să fie deținut timp de 30 de zile în arest preventiv
Full Article 2 minutes read

Procurorii insistă ca fostul șef al Procuraturii Anticorupție să fie deținut timp de 30 de zile în arest preventiv

Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința fostului șef al Procuraturii Anticorupție a fost admis parțial, iar învinuitul s-a ales cu 20 de zile de arest preventiv și nu cu 30, se arată într-un comunicat publicat astăzi, 17 ianuarie, de reprezentanții instituției. Recursul procurorului va fi examinat luni, 20 ianuarie, cu începere de la ora 13.00, la Curtea de Apel Chișinău.

Necesitatea plasării acestuia în arest preventiv este dictată de gravitatea infracțiunilor incriminate, rezonanța socială a cazului, circumstanțele care ar putea determina persoana să împiedice urmărirea penală, posibilitatea eschivării de răspundere penală, inclusiv în condițiile în care pedeapsa pentru infracțiunile imputate prevede până la 6 ani închisoare.

De asemenea, printre argumentele invocate de procurori pentru cercetarea acestuia în arest este suspiciunea exercitării presiunilor asupra martorilor acuzării, care au fost subalterni ai învinuitului, dar și nefinalizarea expertizelor relevante pe caz, concluziile cărora la fel, ar putea fi influențate de învinuit, se mai arată în comunicat.

Amintim că, fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost reținut pe 10 ianuarie pentru abuz de serviciu și fals în acte publice.

Mai exact, acesta este învinuit că ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care ar fi înregistrat-o contrar prevederilor legale, în baza căreia a pornit o cauză penală şi a falsificat o serie de acte procesuale.

Respectivele acțiuni, potrivit probatoriului, au fost comise atât în interes personal, cât și în interesul petentului, dar și altor persoane din anturajul acestuia, cu scopul de a-i proteja de implicare, în calitate de bănuiţi, în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucționa cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a dosarului.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: