UPDATE Procurorii români au trecut Prutul. Percheziții în Republica Moldova, România și Suedia pe un dosar de spălare de bani
Full Article 3 minutes read

UPDATE Procurorii români au trecut Prutul. Percheziții în Republica Moldova, România și Suedia pe un dosar de spălare de bani

Presa din română scrie că pe teritoriul Republicii Moldova, Suediei și României au fost efectuate percheziții la o grupare internaţională care spăla milioane de euro din fraude informatice. 

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Emil Gaitur, a comunicat pentru NM că perchezițiile au avut loc la 12 bănuiți din Republica Moldova. „Percheziții la 12 bănuiți în Moldova, într-un dosar de spălare de bani, de ordinul milioanelor de euro, în România”, a comunicat Gaitur pentru NM.

Știrea inițială:

Agerpres scrie că procurorii și ofiţerii de poliţie judiciară din România au efectuat 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Călărași (România) pentru a destructura o grupare internațională care se ocupa cu spălarea a zeci de milioane de euro provenite din fraude informatice.

Simultan cu acţiunea din România, au fost efectuate opt percheziţii domiciliare și pe teritoriul Republicii Moldova, iar patru percheziţii – pe teritoriul Suediei.

Se menționează că grupul infracţional punea la dispoziție altor grupuri infracţionale persoane, societăţi comerciale paravan, conturi bancare şi o infrastructură vastă în scopul mutării, ascunderii şi spălării sumelor de bani provenite din infracţiuni.

În acest scop, ucraineni, moldoveni și suedezi s-au deplasat pe teritoriul României în vederea înfiinţării de societăţi comerciale destinate comiterii de infracţiuni. Pe numele acestor societăţi comerciale au fost deschise ulterior conturi bancare, fiind obţinute cardurile bancare şi accesul la serviciul de online banking.

„Activitatea infracţională a grupului a fost permanent axată pe furnizarea serviciilor de spălare a banilor proveniţi din infracţiuni de înşelăciune şi fraudă informatică”, comunică presa română.

Se mai menționează că sumele de bani obţinute au fost transferate prin intermediul unor companii offshore/fantomă către conturi din Europa şi au ajuns, ulterior, în conturile bancare ale societăţilor comerciale din România, controlate de grupul infracţional specializat în spălarea banilor.

Aceste sume de bani au fost redirecţionate de către coordonatorii grupului către Asia, respectiv către societăţi controlate prin interpuşi în Hong Kong şi Israel.

Volumul tranzacţiilor care fac obiectul activităţilor de urmărire penală depăşeşte suma de 70 de milioane de euro, unele transferuri fiind mai mari de 3 milioane de euro. Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate în cauză este de peste 5 milioane de dolari.

Procurorii români au reţinut 9 inculpaţi, iar pe numele unei persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: