Un procuror anticorupție demisionează din cauza SIS? Furtună: “Am aflat că reprezint o amenințare la adresa securității”
Full Article 3 minutes read

Un procuror anticorupție demisionează din cauza SIS? Furtună: “Am aflat că reprezint o amenințare la adresa securității”

Victoria Furtună, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, anunță că și-a depus demisia pe 11 martie, după ce ar fi fost declarată de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) „o amenințare la adresa securității naționale”. Furtună, care și-a încheiat astăzi prin demisia sa cariera de 18 ani în procuratură, susține că SIS i-a fi înaintat oficial învinuirea după ce ar fi inițiat, pe 11 ianuarie, curent, un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării.

„De curând am aflat că, reprezint o amenințare la adresa securității naționale a Moldovei. Aceasta nu a fost o calomnie goală din partea politicienilor care se aruncă cu slogane pe care nici ei înșiși nu înțeleg ce spun. Aceasta învinuire a fost poziția oficială a SIS. Nu sunt acuzata de spionaj, omor sau orice alte acțiuni criminale. Am fost declarată „o amenințare la adresa securității naționale” doar pentru a-mi limita accesul la dosarul inițiat de către mine la 11.01.2024, în care am început investigație aferent acțiunilor ilegale a unui grup de persoane, care fac dezmăț în sistemul judecătoresc al Republicii Moldova”, anunță Victoria Furtună.

Furtună susține că ar fi descoperit, în timpul anchetei inițiate, că instituțiile publice ale statului „au fabricat și au diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării”. Potrivit ei, „în ciuda absenței faptelor descrise în notele SIS și CNA”, informațiile „denaturate” ar fi fost folosite de autorități ca bază pentru a refuza numirea și promovarea unor astfel de judecători.

„Evident, SIS și Aparatul Președintelui au lucrat în tandem. Înțeleg, când SIS susține că reprezint o amenințare la adresa securității naționale, înseamnă o amenințare pentru ei înșiși și pentru cei ce au organizat această schemă. Ei realizează, diseminarea unui asemenea arbitrariu, a unor astfel de ilegalități va duce la faptul că Moldova nu numai că nu va fi acceptată în UE, ci poate chiar să fie oprită de la intrarea în ONU. (…) Știu cine, când și în ce împrejurări a luat aceste decizii cu privire intimidarea judecătorilor. Sunteți speriați? Sunteți nervoși? Vă înțeleg, aveți de ce. Acesta este doar începutul”, a mai declarat Furtună.

Procuroarea anticorupție a anunțat că va susține vineri, 15 martie, o conferință de presă, la care va oferi mai multe detalii. În final, ea le-a mulțumit colegilor pentru susținerea și încrederea acordată în cei 18 ani de activitate.

NM a solicitat un comentariu din partea SIS, însă până în momentul publicării știrii nu am primit un răspuns la solicitarea expediată.

Cine este Victoria Furtună

Victoria Furtună a fost numită, prin ordinul procurorului general al Republicii Moldova nr. 775-p din 18 iulie 2016, în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție. Ea a instrumentat dosarul fostului ministru al Transporturilor Iurie Chirinciuc și dosarul în care fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă a fost acuzat de corupție. În 2016, Furtună a fost distinsă cu Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”, iar în 2021 ea a propusă de Consiliul Superior al Procurorilor la funcția de procuror general interimar, alături de Dumitru Robu, care a și fost nominalizat la această funcție. Numele Victoriei Furtună a apărut și într-o investigație realizată Ziarul de Gardă, despre procurorii „ajutați” de părinți cu donații de milioane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: