Procurorul General contestă la CC calitatea de membru de drept în componența Consiliului Suprem de Securitate
Full Article 3 minutes read

Procurorul General contestă la CC calitatea de membru de drept în componența Consiliului Suprem de Securitate

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat pe 15 septembrie cu o sesizare la Curtea Constituțională (CC). Acesta solicită controlul constituționalității prevederilor legale care au instituit procurorului general calitatea de membru de drept în componența Consiliului Suprem de Securitate (CSS). 

Potrivit unui comunicat de presă emis de Procuratura Generală, decizia de a sesiza Înalta Curte survine ca urmare a ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021, în cadrul căreia președintele CSS ar fi obiectat procurorului general „lipsa urmăririlor penale a mai multor persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții parlamentare, solicitând, în același timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte”.

„Procuratura consideră o atare abordare ca fiind inadmisibilă și contrară legii, prin care se aduce atingere separației și echilibrului puterilor în stat, și prin urmare, nu poate fi tolerată pe viitor. Analizând subiectul, Procuratura a constatat că, inițial, Legea securității statului Nr.618 din 31.10.1995 nu prevedea Procurorului General calitatea de membru din oficiu”, se menționează în comunicat.

În comunicat se mai menționeză că, prin modificările în Lege, care au fost operate la propunerea unui grup de deputați ai fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat, prin introducerea procurorului general drept membru din oficiu, ar fi fost „afectat principiul separației puterilor în stat și, în consecință, independența Procuraturii”.

NM a solicitat un comentariu din partea Administrației Prezidențiale, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

***

Amintim că președinta țării Maia Sandu a convocat, pe 10 august, ședința CSS. Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, șefa statului s-a arătat nemulțumită de faptul că reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Procuraturii Anticorupție nu s-au prezentat la ședință, pentru că ar fi fost „în vacanță”. La întrunire a venit doar procurorul general adjunct, care nu ar fi oferit răspunsurile necesare pe anumite subiecte. De asemenea, CSS a elaborat un set de recomandări pentru Procuratura Generală, menite „să reducă riscurile eschivării persoanelor acuzate de la răspunderea penală în cazurile de corupţie mare”.

Ulterior, în cadrul conferinței de presă din 19 august, procurorul general acuzat-o pe președinta țării Maia Sandu că, în cadrul ședinței respective, aceasta ar fi cerut Procuraturii să inițieze dosare penale pe numele lui Igor Dodon, Zinaida Grecianîi și Vladimir Voronin. În replică, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco l-a acuzat de minciună pe procurorului general și a remarcat că Alexandr Stoianoglo nici măcar nu a participat la ședința respectivă.

***

Din componența Consiliului Suprem de Securitate fac parte președintele țării și consilierul acestuia în domeniul apărării și securității naționale, precum și: președintele Parlamentului, prim-ministrul, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, ministrul Apărării, ministrul Afacerilor Interne, directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, procurorul general, precum și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: