Procurorul general va putea fi suspendat? Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a propus modificarea legislației (DOC)
Full Article 3 minutes read

Procurorul general va putea fi suspendat? Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a propus modificarea legislației (DOC)

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a înregistrat în Parlament un proiect de modificare a Legii cu privire la Procuratură. Modificările vor permite evaluarea activității procurorului general, precum și atragerea la răspundere disciplinară sau demitere. Inițiativa a fost prezentată pe 10 august.

Potrivit lui Litvinenco, decizia cu privire la suspendarea procurorului general sau atragerea la răspundere disciplinară va fi luată de Consiliul Superior al Procurorilor. Acesta a subliniat că măsura nu va dăuna „independenței procurororului general”. Litvinenco a remarcat că, în prezent, lipsește un control de monitorizare pentru a stabili dacă procurorul general își realizează atribuțiile în mod „conștiincios și în interesul statului”.

„La moment, nu este posibilă sancționarea acestuia. În acest context, procurorul general se va simți sigur chiar dacă acționează în detrimentul interesului public, eventual, pentru anumite grupuri de interese, fiindcă nu îl paște absolut niciun risc. Prevederile actuale nu îl responsabilizează, el poată să nu facă nimic 7 ani”, a argumentat Litvinenco.

În ajun, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV Chișinău, premierul Natalia Gavrilița a criticat activitatea procurorului general Alexandr Stoianoglo.

Noi avem mandatul de la cetățeni să modificăm felul în care acționează procuratura. Vom merge cu modificări de legi, cu pași pentru a evalua. Nu este atât de ușor, dar noi vom munci în acest sens, ne vom asigura că există nu doar independență dar și responsabilitate. Nu putem continua să trăim în această minciună că sistemul judecătoresc este independent că sistemul procurorilor este independent. Independent de ce? De lege, de justiție, de oameni? Această independență presupune o mare responsabilitate în fața oamenilor. Ei au spus foarte clar că vor o schimbare, pentru că nu mai pot de atâta nedreptate”, a declarat Gavrilița.

Anterior, președintele parlamentului Igor Grosu a declarat, în cadrul unui interviu la Europa Liberă, despre activitatea lui Stoianoglo:

Repet cu aceeași insistență că nu este nimeni inamovibil în fața inacțiunii și legii, nimeni nu este inamovibil. Faptul că cineva a ajuns printr-un concurs acolo, știm de mai mulți ani, nu a reușit să livreze rezultate din varii motive, nu mă vreau să speculez acum – a putut, nu a putut, n-a vrut, n-a avut suport nu știu de care, dar constatăm…”, a declarat Igor Grosu.

La sfârșitul lunii noiembrie ar urma să se împlinească doi ani de când Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general. În luna iulie 2020, parlamentul a anulat amendamentele la Legea cu privire la Procuratură, care nu au fost aprobate de CC. Astfel, viitorul procuror general va fi ales iarăși de Consiliul Superior al Procurorilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: