Prognozele specialiștilor de la ANSP privind situația epidemiologică din țară. Când se așteaptă următorul val?
Full Article 2 minutes read

Prognozele specialiștilor de la ANSP privind situația epidemiologică din țară. Când se așteaptă următorul val?

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Jelamschi, a spus pe 23 decembrie, că săptămâna viitoare vor fi secvențiate noi probe, pentru a afla dacă în Republica Moldova circulă varianta Omicron a cornavirusului. Șeful ANSP afirmă că noua tulpină ar putea fi depistată în contextul unui flux mai sporit de călători, care vin acasă de sărbători. Totuși, în prezent, avem o rată scăzută a infectărilor cu Covid, însă nu este exclus ca după Anul Nou să ne confruntăm cu un nou val. 

„Secvențierea va fi efectuată săptămâna viitoare. Să vedem ce tulpini de virus avem în Republica Moldova. Este un proces continuu. Selectarea probelor are loc după o procedură specială. Probele trebuie să întrunească condiții speciale, repartizarea geografică va fi luată în considerație”, a notat Jelamschi.

Directorul ANSP a accentuat că în Europa se atestă o creștere a numărului de spitalizări și a numărului de decese din cauza variantei Omicron, inclusiv în rândul populației tinere. Iar, la nivel global au fost raportate 35 mii cazuri cu noua variantă a Covid-19. Potrivit lui Jelamschi, se menține aceiași modalitate de transmitere, însă nu se cunoaște clar care este severitatea bolii.

Totodată, Jelamschi, a precizat că studiile denotă o eficiență a vaccinării, inclusiv, împotriva tulpinii Omicron.

În prezent, în țara noastră au fost administrate 1.732.560 doze de vaccinuri, iar 50.960 de persoane au fost vaccinate și cu doza booster.

Referitor la situația epidemiologică din Moldova, șeful ANSP a declarat că numărul deceselor a scăzut cu 17 %.

„Suntem în cea mai joasă parte a acestui val. Estimăm că după Anul Nou vom avea o creștere a incidenței și a cazurilor de Covid”, a mai spus Nicolae Jelamschi.

Ultimele date publicate de Ministerul Sănătății arată că în decurs de o zi în Moldova s-au infectat cu Covid 390 de persoane. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 373.373, iar cel al deceselor la 9.557.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: