Bunurile „de importanță strategică”, ferite de intenții dubioase? Ce proiect de lege propune PAS
Full Article 2 minutes read

Bunurile „de importanță strategică”, ferite de intenții dubioase? Ce proiect de lege propune PAS

Partidul Acțiune și Solidaritate a propus spre discuții publice un proiect de lege care vine să protejeze „întreprinderile de importanță strategică de investiții dubioase”. Astfel, proiectul de lege interzice companiilor off-shore să participe la procesul de privatizare a obiectelor de importanță națională, iar guvernul va fi instituția care va verifica dacă investitorii sunt de bună credință. Declarațiile au fost făcute astăzi, 9 decembrie de către președintele PAS, Maia Sandu și deputatul Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe de presă. 

„În primul rand, proiectul de lege introduce în legislația națională conceptul de „clauză de schimbare a controlului”, a declarat Litvinenco. „Această clauză obligă cel care privatizează sau cel care ia în concesiune, ca în eventualitatea în care intenționează să predea controlul asupra respectivului bun către altcineva, să ceară în mod obligatoriu acordul celui de la care a privatizat sau concesionat bunul. Altfel spus, acordul guvernului”, a mai spus Litvinenco.

Mai mult, potrivit acestuia, noțiunea dată ar urma să fie introdusă în toate contractele de vânzare-cumpărare a bunurilor de proprietatea publică, în contractele de privatizare sau de concesionare.

De asemenea, autorii proiectului de lege propun ca în legislație să fie prevăzută „obligativitatea încheierii acordului de investiție între guvern și investitori prin hotărâre de guvern, astfel încât guvernul să fie cel care se asigură că acești investitori sunt de bună credință”.

Un ultim aspect ține de faptul că interzice companiilor offshore să participe la procesul de privatizare a obiectelor de importanță națională.

Potrivit Maiei Sandu, „acest proiect de lege devine tot mai actual în contextul afacerii cu aeroportul. Când avem un guvern responsabil, această lege este mult mai eficientă. În cazul unui guvern iresponsabil, cel puțin se introduce responsabilizarea guvernului”.

Menționăm că proiectul de lege urmează să fie propus pentru discuții publice, iar apoi va fi prezentat parlamentului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: