Proiect de lege: Salariile funcționarilor și demnitarilor ar putea fi făcute publice în fiecare an (DOC)
Full Article 2 minutes read

Proiect de lege: Salariile funcționarilor și demnitarilor ar putea fi făcute publice în fiecare an (DOC)

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba a înregistrat un proiect de lege care prevede că salariile funcționarilor și demnitarilor să fie făcute publice. Dacă proiectul de lege va fi adoptat de Legislativ, urmează ca, pe pagina web a Ministerului Finanțelor, să fie publicate informații despre suma renumerărilor angajaților instituțiilor publice, inclusiv indemnizații și compensații.

Potrivit proiectului de lege, Ministerul Finanțelor, până pe data de 1 mai a fiecărui an, va publica pe pagina sa web, cuantumul salariilor de bază pentru anul curent al persoanelor cu funcții de demnitate publică, a personalului din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică, a funcționarilor publici de conducere de nivel superior şi a conducătorilor şi adjuncților conducătorilor instituțiilor publice din subordinea Guvernului.

Totodată, instituția va publica, până la aceeași dată, suma totală a remunerării (salarii, indemnizații, compensații, etc), încasate în anul anterior de persoanele cu funcții de demnitate publică, personalul din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică, funcționarii publici de conducere de nivel superior şi a conducătorilor şi adjuncților conducătorilor instituțiilor publice din subordinea Guvernului.

Potrivit deputatului PAS Dumitru Alaiba, noua lege va contribui la creșterea nivelului de încredere a cetățenilor în instituțiile de stat.

„Informația cu privire la salarizarea funcționarilor și demnitarilor este de interes public maxim. Pentru a satisface acest interes al societății, această informație trebuie să fie publică. Din cauza că la moment această informație nu este publicată în mod adecvat, suferă încrederea societății în stat. Fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul să știe cum sunt plătiți din impozitele sale persoanele care iau decizii importante în numele oamenilor”, a argumentat parlamentarul.

Alaiba a menționat că practica propusă nu presupune cheltuieli suplimentare pentru guvern și că este utilizată și în alte țări, cum ar fi Estonia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: