Proiectul de modificare a Constituției, aprobat în prima lectură. BCS a părăsit sala de ședințe, dar a promis că va vota în lectura a doua
Full Article 4 minutes read

Proiectul de modificare a Constituției, aprobat în prima lectură. BCS a părăsit sala de ședințe, dar a promis că va vota în lectura a doua

Majoritatea parlamentară a aprobat în primă lectură un proiect de modificare a Constituției. Proiectul se referă la termenul inițial de numire a judecătorilor și selectarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Acesta a fost aprobat cu votul a 56 de deputați. Socialiștii și comuniștii au părăsit sala, însă au menționat că vor vota proiectul de lege în lectura a doua.

Una din intervențiile propuse se referă la excluderea termenului inițial de 5 ani de numire a judecătorilor. Astfel, judecătorii instanțelor judecătorești ar urma să fie numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Șeful statului poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM.

De asemenea, se urmărește uniformizarea procedurilor de numire a judecătorilor în toate instanțele judecătorești din țară, indiferent de nivelul acestora, inclusiv ai Curții Supreme de Justiție (CSJ). Se propune ca judecătorii CSJ să fie numiți în funcție similar judecătorilor din curțile de apel și judecătorii, adică de către Președintele Republicii Moldova la propunerea CSM și nu de către Parlament. Această modificare ar urma să reducă influența factorilor politici asupra procedurii de numire a judecătorilor.

„Respectiv, excluderea cerinței deținerii vechimii în funcția de judecător de cel puțin 10 ani de către președintele, vicepreședinții și judecătorii CSJ are ca scop obținerea calității de judecător la CSJ și a persoanelor cu o vechime în funcție alta decât cea de judecător, pentru excluderea corporativitații în cadrul CSJ”, se arată în nota informativă la proiect.

Totodată, proiectul vine cu o completare la reglementarea imunității funcționale a judecătorilor. Aceștia vor avea imunitate funcțională doar în condițiile legii.

De asemenea, se propune completarea Constituției cu un articol nou care va reglementa expres faptul că Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței autorității judecătorești.

Proiectul mai prevede excluderea Procurorului General și a Ministrului Justiției din componența CSM. Acesta va fi constituit din 12 membri: 6 membri din rândul judecătorilor și 6 – din rândul nonjudecătorilor, aleși de către Parlament.

O altă modificare propusă se referă la durata mandatului membrilor CSM, care va constitui 6 ani.

În partea ce ține de concretizarea atribuțiilor CSM, prin intermediul proiectului se propune stipularea expresă a faptului că CSM trebuie să fie consultat obligatoriu în procesul elaborării, examinării, aprobării și modificării bugetului de stat în partea ce ține de alocarea mijloacelor financiare destinate instanțelor judecătorești și este în drept să prezinte amendamente la actele remise pentru consultare.

Proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova a fost elaborat și aprobat de Guvern pe 30 septembrie 2020, fiind înregistrat la Parlamentul de legislatura a X-a pe 10 decembrie același an. Acesta urmează să fie examinat și în lectura a doua, iar pentru a intra în vigoare trebuie aprobat cu majoritatea parlamentară constituțională.

În cadrul unui briefing, vicepreședintele Parlamentului, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vlad Bătrâncea a declarat că formațiunea pe care o reprezintă va susține acest proiect, întrucât acesta a fost inițiat de fostul ministru al justiției, Fadei Nagacevschi și echipa sa. Asta chiar dacă, BCS a părăsit ședința de astăzi a Parlamentului, fiind nemulțumiți că majoritatea parlamentară nu a inclus în ordinea de zi audierea conducerii ANRE, audierea viceprim-ministrului, ministrului infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, pe subiectul furnizării gazelor de către Gazprom, dar și a unui proiect de majorare a salariilor medicilor.

„Această modificare a Constituției fost discutată cu Consiliul Europei și reprezintă o reformă adevărată a sistemului justiției. Este evident că noi, cei care am inițiat adevărata reformă a justiției  conform recomandărilor Consiliul Europei, o vom susține”, a declarat Bătrâncea.

Documentul a fost elaborat întru realizarea Planului Național de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Dacă va fi votată în lectură finală, Legea ar urma să intre în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

***

Proiectele de lege pentru modificarea Constituției se adoptă, în lectură finală, cu votul majorității constituționale, adică cu sprijinul a cel puțin 68 de deputați. Fracțiunea parlamentară PAS are 63 de mandate în Parlament, iar pentru modificarea Legii Supreme mai are nevoie de voturile a cel puțin 5 deputați din opoziție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: