Proiectul Partidului „ȘOR”, privind farmaciile mobile, avizat de Comisia de profil. Un avocat critică dur inițiativa
Full Article 3 minutes read

Proiectul Partidului „ȘOR”, privind farmaciile mobile, avizat de Comisia de profil. Un avocat critică dur inițiativa

Comisia protecție socială, sănătate și familie a avizat în cadrul ședinței din 15 decembrie două proiecte de legi privind activitatea farmaceutică, propuse de fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) și de cea a Partidului „ȘOR”. Unul dintre ele prevede crearea unor așa-numite „farmacii mobile”, iar altul va permite cumpărătorilor să solicite medicamente cu prospecte în rusă. 

Primul proiect de lege este promovat de fracțiunea Partidului „ȘOR” și de deputații neafiliați care au părăsit Partidul Democrat, apoi grupul parlamentar Pro Moldova, care formează împreună Platforma „Pentru Moldova”. Acesta prevede crearea unor „farmacii mobile”. Autorii inițiativei susțin că proiectul de lege va permite cetățenilor să cumpere medicamente la prețuri mai mici.

„Noi propunem modificarea cadrului legal care să permită activitatea farmaciilor mobile sociale. Aceasta înseamnă că mașini special echipate – cu frigidere și alt utilaj necesar pentru păstrarea medicamentelor, puse la dispoziție de rețelele mari vor circula, conform unui grafic bine stabilit, în localitățile din țară unde nu sunt farmacii. Scopul acestora va fi asigurarea cetățenilor cu medicamente la prețuri accesibile”, a argument Petru Jardan acum câteva zile.

Pe de altă parte, avocatul Iulian Rusanovschi a criticat dur proiectul de lege și amendamentele aprobate. Potrivit acestuia, farmaciile mobile vor permite, de fapt, „comercializarea medicamentelor, psihotropelor și preparatelor RX in tonomate, cărucioare, tarabe, mașini speciale etc, fără nici un control”. Mai mult, acest lucru ar permite comercializarea medicamentelor în magazine, de către persoane fără studii în domeniu.

„Acești oameni, probabil, își urăsc propriul popor din care fac parte și pariază pe sănătatea noastră. Monstruos”, a scris avocatul pe pagina sa de Facebook.

Partidul Socialiștilor a pierdut lupta cu realitatea și bunul simt.
Astăzi, Vladimir Odnostalco a convocat Comisia…

Publicată de Iulian Rusanovschi pe Marţi, 15 decembrie 2020

Totodată, a fost avizat proiectul de lege care prevede că cetățenii vor putea „să solicite și să primească, de la farmacie, Prospect: informații pentru utilizator, în limba de stat sau în limba rusă”. Acesta a fost votat în primă lectură în cadrul ședinței din 3 decembrie.

De menționat că ședința Comisiei protecție socială, sănătate și familie nu a fost transmisă live, din motiv că sala de ședințe respectivă nu este dotată cu camere de filmat.

Deputații se vor întruni în ședință plenară miercuri, 16 decembrie, la ora 12:00. Agenda ședinței nu a fost deocamdată făcută publică.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: