Proiectul privind amnistia, votat în prima lectură. Sub incidență cad circa 1700 de deținuți
Full Article 3 minutes read

Proiectul privind amnistia, votat în prima lectură. Sub incidență cad circa 1700 de deținuți

Proiectul de lege privind amnistia în legătură cu aniversarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova a fost aprobat, în data de 9 decembrie, în prima lectură. Sub incidența amnistiei cad 1723 de deținuți, 67 dintre care vor fi pasibili liberării imediate.

În cazul celorlalți, ar putea fi aplicată liberarea condiționată înainte de termen sau liberarea după reducerea termenului.

„Prin proiectul de lege se urmărește reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate, prin prevenirea și repararea prejudiciului suportat din cauza condițiilor rele de detenție, dar și o măsură de depopulare a instituțiilor de detenție, precum și descărcarea organelor Procuraturii și instanțelor de judecată de cauze penale, care trebuie examinate sau soluționate”, a declarat unul dintre autorii proiectului, vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.

Trebuie de menționat că actul de amnistie nu va putea fi aplicat față de persoanele care au săvârșit infracțiuni deosebit sau excepțional de grave, precum si infracțiunile de corupție și conexe corupției.

Totuși, luând în considerare faptul că din categoria respectivă de persoane unii au executat deja termene mari de detenție, potrivit proiectului de lege, se propune ca pedeapsa penală aplicată acestora să fie redusă parțial, cu anumite excepții, stabilite în proiect.

Potrivit documentului, va fi creată o Comisie specială, care va analiza dosarele de amnistie. În acest sens, Administrația Națională a Penitenciarelor va prezenta Comisiei lista condamnaților care cad sub incidența acestei legi.

Ulterior, vor fi inițiate demersurile către instanțele de judecată competente privind aplicarea unei soluții, cum ar fi absolvirea sau reducerea pedepsei condamnatului.

***

Amintim că o cerere de grațiere a fost depusă la Președinție și de către avocatul Nataliei Ursachi, femeia din Drochia, mamă a cinci copii, care a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că nu a putut achita un credit. Ion Guzun, președintele Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, a declarat într-un briefing pe 12 noiembrie, că  femeia nu întrunește condițiile de grațiere prevăzute de legislație și că nu poate fi făcută recomandarea către președinta țării Maia Sandu de a o grația pe Natalia Ursachi.

Între timp, pe 16 noiembrie, purtătoarea de cuvânt a președinției, Sorina Ștefârță, a confirmat că Maia Sandu s-a întâlnit cu mama femeii condamnate și i-ar fi promis că va verifica detaliile din acest caz pe parcursul săptămânii curente.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: