Promo-LEX cere președintei țării să discute cu Kozak despre problemele respectării drepturilor omului în Transnistria
Full Article 4 minutes read

Promo-LEX cere președintei țării să discute cu Kozak despre problemele respectării drepturilor omului în Transnistria

Asociația Promo-LEX a lansat un apel public către conducerea țării, prin care solicită ca acestea să abordeze, în cadrul întrevederii cu adjunctul șefului administrației președintelui Federației Ruse problemele respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Reprezentanții Asociației au reiterat importanța respectării drepturilor omului ca principiu fundamental al democrației și statului de drept pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Mai exact, Promo-LEX a atras atenția asupra situației celor 8 școli din teritoriul controlat de administrația de facto de la Tiraspol, însă aflate în jurisdicția autorităților constituționale. Recent, a fost înregistrată o tentativă de suspendare a activității Liceului ,,Lucian Blaga,, din or. Tiraspol pe un termen de 3 luni. Sute de elevi se află sub riscul de a nu putea începe procesul educațional în noul an de studii 2021 – 2022.

Totodată, cu referire la problema școlilor, Promi-LEX a amintit și problema neexecutării Hotărârii CtEDO în cauza Catan și alții vs. Moldova și Rusia, care rămâne neexecutată de aproape 9 ani și nemijlocit urmează a fi executată de Guvernul și autoritățile Federației Ruse.

„Situația școlilor este doar una din problemele grave cu care se confruntă locuitorii regiunii transnistrene. Asociația Promo-LEX a obținut câștig de cauză în peste 50 cauze examinate de  CtEDO, care a dispus încasarea în total a peste 5 milioane de euro cu titlu de prejudicii morale, materiale și asistență juridică în beneficiul unui număr de peste 2000 victime ale violării drepturilor omului”, au argumentat experții.

În mod deosebit, aceștia au menționat problema aplicării tratamentelor inumane și degradante, aplicarea abuzivă a reținerilor și aresturilor în regiune, inclusiv în temeiul unor învinuiri falsificate și împotriva persoanelor care au opinii critice față de regim și persoanele care controlează acest teritoriu.

„Mai nou, regimul de la Tiraspol a pus în practică sistemul represiv împotriva persoanelor care se expun liber în spațiul public, astfel fiind condamnate pentru presupuse fapte de extremism și spionaj”, mai atrage atenția Promo-LEX.

Având în vedere că vizita înaltului demnitar rus este un prilej pentru abordarea acestor probleme, Promo-LEX solicită în mod repetat autorităților ambelor state să depună întreg efortul pentru:

  • eliberarea imediată a lui Oleg Horjan, Adrian Glijin, Serghei Mirovici, dar și a altor deținuți politici din regiunea transnistreană acuzați abuziv de comiterea mai multor infracțiuni fără nici o fundamentare;
  • încetarea urmăririi penale în privința persoanelor care se fac ”vinovate” de încălcarea ”legii extremismului” adoptate de către regimul de la Tiraspol și care constituie un instrument de represiune împotriva libertății de exprimare;
  • executarea măsurilor individuale și a celor generale care reies din Hotărârile CtEDO cu privire la violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova;
  • asigurarea accesului liber pentru monitorizarea eficientă a situației privind drepturile omului în regiunea transnistreană, inclusiv prin implicarea apărătorilor drepturilor omului dar și a raportorilor speciali ai ONU;
  • sancționarea persoanelor responsabile de violarea drepturilor omului în acest teritoriu;

Amintim că Dmitrii Kozak, șeful adjunct al Administrației președintelui Rusiei, va efectua astăzi o vizită oficială în Moldova. Informațiile oficiale despre această vizită sunt foarte puține. Potrivit presei ruse, Kozak va veni la Chișinău la invitația Maiei Sandu. Iar Sandu a confirmat că a planificat o întrevedere cu oficialul rus. NM a analizat în articolul «Хороший знак?» («Un semn bun?»), despre ce vor discuta Sandu și Kozak, cum noua guvernare a Moldovei va stabili relațiile de cooperare cu Rusia și dacă Moscova este dispusă să facă compromisuri.

Precizăm că, ultima oară, Maia Sandu s-a întâlnit cu Dmitrii Kozak în iunie 2019, în timp ce deținea funcția de premier al Republicii Moldova. Oficialii au discutat inclusiv despre situația cu privire la regiunea transnistreană.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: