„Promovarea femeilor este o prioritate a guvernării”. Mesajul lui Grosu, la deschiderea ședinței plenare
Full Article 2 minutes read

„Promovarea femeilor este o prioritate a guvernării”. Mesajul lui Grosu, la deschiderea ședinței plenare

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a reiterat angajamentul autorităților privind toleranța zero față de orice formă a violenței. Declarația a fost făcută în debutul ședinței plenare a Parlamentului, în contextul Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, marcată pe 25 noiembrie, la inițiativa ONU.

„Susținerea și promovarea femeilor, implicit asigurarea unui mediu fără violență domestică, este o prioritate a guvernării actuale. Și mă bucur că în primele 100 de zile de mandat, fracțiunea PAS a votat ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice”, a declarat Igor Grosu.

Președintele Legislativului a mai subliniat că fenomenul rușinos al violenței trebuie să devină parte a trecutului, pentru că în secolul 21 sunt inadmisibile asemenea tragedii.

Cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor Paramentul Republicii Moldova găzduiește astăzi un eveniment de lansare a  campaniei ”16 Zile de activism împotriva violenței în bază de gen ”Dialog cu învingătoarele violenței”.

***

Pe 14 octombrie, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat cu voturile deputaților PAS Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul. Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Moldova se angajează ca violenţa împotriva femeilor să fie pedepsită în mod corespunzător, să fie alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă care să fie disponibile 24 din 24 de ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri.

Pe 20 octombrie, președinta țării Maia Sandu a promulgat legea cu privire la ratificarea Convenției. Drept urmare, mai mulți enoriași din Bălți, Fălești, Glodeni și Sîngerei ar fi expediat scrisori adresate arhiepiscopului de Bălți și Fălești Marchel, cu solicitarea de a fi scutiți de obligația de a se ruga lui Dumnezeu „pentru o astfel de conducere a țării”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: